Foto. O după-amiază de vis! Ziua în care România U21 a umilit Anglia la Ploieşti

Razvan Nicolae   
in Galerie foto
24/03/2018, 14:35
Foto. O după-amiază de vis! Ziua în care România U21 a umilit Anglia la Ploieşti GALERIE FOTO

Revista Fanatik / Septembrie - 48 de pagini, numai 5 lei
48 de pagini, numai 5 lei

Petre Cozma, răvăşit de eliberarea ucigașilor fiului: „Îi iau cu lopata!”
Acum la toate punctele de presă

În urmă cu 38 de ani, selecţionata de tineret a României întâlnea Anglia în preliminariile pentru Campionatul European U21 din 1982. Tricolorii mici, antrenaţi pe atunci de Cornel Drăguşin, au reuşit unul dintre cele mai bune rezultate din istoria echipei naţionale.

Meciul dintre cele două selecţionate de tineret s-a jucat la Ploieşti, pe stadionul “Petrolul”, pe 14 octombrie 1980. Era debutul preliminariilor pentru turneul final. Englezii porneu favoriţi înaintea partidei, însă lucrurile au stat altfel pe gazon, unde tricolorii au avut o prestaţie senzaţională.

Terheş, omul meciului de la Ploieşti

Alexandru Terheş, cu două selecţii la echipa naţională mare a României până la ora meciului, a fost vedeta partidei de la Ploieşti. Fotbalistul legitimat la FC Baia Mare a marcat de trei ori în poarta lui John Lukic, în timp ce Paul Dyson a fost autorul unui autogol. Pe lângă cele patru reuşite, românii au mai avut câteva oportunităţi bune de a marca. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

“A fost una dintre cele mai bune partide din cariera mea. Eu am dat primul gol, pe al treilea şi pe al patrulea. Pe primul l-am marcat după schema noastră de la Baia Mare, aia cu “momeala mică”. M-am prefăcut că mă retrag şi am pândit pasa la portar a unui fundaş englez. Am interceptat, l-am driblat pe portar şi am înscris. Au fost peste 15.000 de oameni pe stadionul Petrolul, era arhiplin”, şi-a reamintit Alexandru Terheş peste ani.

Primul “11” al celor două formaţii

România: Speriatu – Vlad, Solomon, Fl. Pop, Rednic, Klein – Iovan, Suciu (81 Gabor), Bozeşan, D. Zamfir (46 Geolgău) – Terheş

Anglia: Lukic – Fenwick, Dennis (46 Ranson), Baker, Gilbert – Dyson, Hilare, Allen, Fashanu – Cowans, Dillon (75 Hodgson)

Anglia, învinsă de România şi la seniori

A doua zi după duelul de la Ploieşti s-a jucat meciul dintre selecţionatele de seniori ale celor două naţionale. Pe un stadion “23 August” plin până la refuz, tricolorii antrenaţi de Valentin Stănescu obţineau prima victorie din istorie în faţa Angliei, scor 2-1, graţie reuşitelor lui Anghel Iordănescu şi Marcel Răducanu. În doar două zile, fotbalul românesc reuşea două rezultate de excepţie împotriva englezilor.

Echipa de tineret a României a ratat calificarea la turneul final din 1982, după ce a înregistrat trei înfrângeri în preliminarii. Una dintre ele a venit în returul cu Anglia, jucat la Swindon. Jucătorii antrenaţi de Dave Sexton şi-au luat revanşa pentru înfrângerea suferită la Ploieşti şi au câştigat, scor 3-0, chiar dacă tricolorii au avut câteva ocazii bune de a marca. Anglia s-a calificat la Europeanul de tineret din 1982, pe care l-au şi câştigat în dauna selecţionatei Germaniei de Vest. Înfrângerea de la Ploieşti este cea mai drastică din istoria naţionalei de tineret a Angliei, acelaşi rezultat mai fiind reuşit de Spania şi Germania.

8 meciuri s-au jucat între echipele de tineret ale României şi Angliei

4 victorii au obţinut englezii, în timp ce trei partide s-au terminat la egalitate

Închide ×