News

ANM anunță secetă extremă. Care sunt regiunile afectate cel mai tare de fenomen

04.05.2019 | 15:44
ANM anunta seceta extrema

Agenția Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo care îi va băga în sperieți pe mulți gospodari care se ocupă cu agricultura! Specialiștii ANM au vorbit despre condițiile în care se vor forma culturile de grâu și de porumb la nivelul întregii țări.

ANM anunță secetă extremă în mai multe zone din țară

Caracteristicile agrometeorologice arată că, pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă va fi scăzut (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzut (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Moldova, local în nordul şi estul Munteniei, izolat în nord-vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, sudul, centrul şi estul Olteniei.

În acelaşi timp, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, vestul şi local în nordul, centrul şi sudul Munteniei, nordul, vestul şi izolat în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, sud-vestul şi nord-vestul Moldovei, vestul Crişanei.

ANM seceta extrema
ANM anunta seceta extrema in nordul Munteniei

Vremea se răcește

Din punct de vedere meteorologic, estimările de specialitate relevă faptul că vremea caldă de la începutul perioadei 4-10 mai va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 21 de grade Celsius, în primele zile, mai ridicate cu până la 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Spre sfârşitul intervalului, valorile termice vor oscila între 6 şi 19 grade Celsius, iar minimele termice vor fi de 1 până la 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. Potrivit sursei citate, temperatura maximă a aerului se va situa între 9 şi 27 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 3 şi 14 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al ţării.