Antonescu taxează discursul de prezidenţiabil al lui Ponta, din SUA: „Nu e în măsură să dea garanţii despre Kosovo”

Crin Antonescu a taxat mesajul transmis de premierul Ponta în SUA, unde a vorbit despre recunoaşterea provonciei Kosovo ca stat, în 2015, de către România, atrăgîndu-i atenţia premierului că...
26.10.2013 | 08:36
Antonescu taxeaza discursul de prezidentiabil al lui Ponta din SUA Nu e in masura sa dea garantii despre Kosovo

Crin Antonescu a taxat mesajul transmis de premierul Ponta în SUA, unde a vorbit despre recunoaşterea provonciei Kosovo ca stat, în 2015, de către România, atrăgîndu-i atenţia premierului că nu este în măsură să dea astfel de garanţii. De la Bruxelles, Victor Ponta a replicat că liderul PNL, desemnat în acest moment candidat USL la prezidenţiale, ar fi de aceeaşi părere, judecînd după poziţia exprimată în discuţiile din Parlament, în Comsia de politică externă.

Prezidenţiabilul Antonescu, deranjat de discursul lui Ponta
“Există mai multe detalii legate de asta. Ponta probabil că nu a fost foarte atent la comunicare, în sensul că domnia sa, cel puţin aşa am înţeles, a dat garanţii că se va recunoaşte Kosovo, dar să plece Băsescu odată. Nu putea, nu era în măsură să dea aceste garanţii, pentru că nu prim-ministrul hotărăşte ce state se recunosc sau nu”, a fost replica prezidenţiabilului USL după afirmaţiile făcute de Ponta peste Ocean.

Crin Antonescu a dat de înţeles că preşedintele României este cel care va lua o decizie în această problemă, împreună cu Parlamentul şi Guvernul, şi nu doar premierul. Liberalul a adăugat că în Guvern şi Parlament au existat discuţii pe marginea acestui subiect şi au apărut elemente noi.

“Probabil că domnul Ponta a avut în vedere discuţii care deja au început, au fost nişte consultări şi discuţii oficiale, chiar în Guvern, Comisia de politica externă din Parlament, preşedinţii celor două Camere, în legătură cu acest subiect şi asta pot să vă spun, există elemente noi”, a dezvăluit Antonescu.

Nerecunoaşterea statului Kosovo, o linie de politică externă asumată ferm de România din 2004, a venit în contextul în care şi alte state precum Spania, Cipru şi Slovacia nu au recunost acest nou stat.

“De atunci lucrurile au evoluat, şi nu ai cum să nu discuţi sau să rediscuţi aceste chestiuni, cînd însuşi Guvernul sârb mută în această chestiune destul de semnificativ. Sigur, nu recunoaşte Belgradul independenţa statului Kosovo, dar stabileşte nişte contacte stabile, o comisie bilaterală, sînt elemente care vor fi luate în calcul. Dar ce va face în această chestiune preşedintele României, nu poate să ştie domnul Ponta în acest moment, cu siguranţă”, a precizat liderul PNL.

Ponta: “Nu, stabileşte Parlamentul”

După întâlnirea socialiştilor europeni la care a participat, la Bruxelles, Victor Ponta încercat să dezamorseze reacţia critică a lui Crin Antonescu.

“Nu, stabileşte Parlamentul”, şi-a însuşit Ponta observaţia că decizia pe care a anunţat-o la Washington nu stă în mâna premierului. Potrivit liderului PSD, Antonescu ar fi însă în asentimentul său. “Din câte ştiu, domnul Antonescu a participat la şedinţa din Parlament şi şi-a exprimat susţinerea, sper să nu se fi răzgândit”, a comentat el.

Premierul Victor Ponta a anunţat în SUA că l-a informat pe vicepreşedintele american Joe Biden că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali în privinţa recunoaşterii statului Kosovo, în contextul în care Traian Băsescu nu va mai fi la Palatul Cotroceni.