Fotbal international

Antrenorul legendar al lui AS Roma, convins de soţie să plece de la Rapid Bucureşti! Povestea emoţionantă a lui Alfred Schaffer

07.11.2018 | 15:23
Antrenorul legendar al lui AS Roma, convins de soţie să plece de la Rapid Bucureşti

Alfred Schaffer a fost unul dintre antrenorii legendari ai lui AS Roma. Puţini sunt cei care ştiu că înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, Rapid Bucureşti a fost pregătită pentru scurtă perioadă de un tehnician maghiar, care a scris apoi istorie pentru formaţia din capitala Italiei.

Ca fotbalist, Alfred Schaffer i-a vrăjit pe spectatori cu driblingurile, chiar dacă a jucat pentru 21 de cluburi de-a lungul carierei. “Regele fotbalului” a fost porecla maghiarului în perioada în care făcea spectacol pe stadioanele din Ungaria sau Germania. În faţa porţii era un adevărat pericol, iar în sezoanele 1917-18 şi 1918-19 a fost cel mai bun marcator al Europei. În aceeaşi perioadă a cucerit trei titluri de campion al Ungariei cu MTK Budapesta, iar conducătorii clubului făceau tot posibilul să-l ţină la club. Pe lângă un salariu consistent, oficialii echipei au venit cu o ofertă inedită. Devenea patronul unui magazin în capitala Ungariei dacă accepta să rămână. “Schaffer este fotbalist sau om de afaceri? Sunt fotbalist. Ce să fac cu cu un magazin? Ei trebuie să fiu zilnic pe teren”, a fost răspunsul dat de Alfred Schaffer.

Alfred Schaffer, antrenor la Rapid Bucureşti şi AS Roma

După o aventură scurtă în Statele Unite ale Americii, unde a jucat pentru New York Giants, Alfred Schaffer a început să antreneze. Primul contract adevărat a venit de la FC Nurnberg, unde a stat timp de trei ani. A plecat chiar înainte ca echipa să joace finala Cupei Germaniei, însă noul antrenor nu a uitat aportul adus de maghiar şi i-a trimis o telegramă de felicitare după succesul din finală: “Herr Schaffer, felicitări, victoria a fost şi a ta”. În 1938 a preluat, alături de Karoly Dietz, echipa naţională a Ungariei, pe care a dus-o până în finala Campionatului Mondial din Franţa.

În 1940, Alfred Schaffer poposeşte în Giuleşti, unde o preia pe Rapid Bucureşti. Debutul a fost un real succes, rapidiştii obţinând victoria în faţa Gloriei CFR Galaţi, scor 7-1. Chiar dacă era apreciat de fanii giuleşteni, antrenorul maghiar nu a rămas prea mult în România. După şase meciuri, în luna mai, Alfred Schaffer a părăsit-o pe Rapid Bucureşti, la insistenţele soţiei lui. Femeia aflase că antrenorul era ofertat de AS Roma şi l-a convins să accepte propunerea formaţiei din capitala Italiei. După ce a reuşit să salveze formaţia de la retrogradare, Schaffer i-a condus pe capitolini spre primul titlu în Serie A din istoria clubului. AS Roma s-a bătut la titlu până în ultimele etape cu Torino, echipă care avea să domine fotbalul italian în anii ’40.

Sfârşitul tragic al lui Alfred Schaffer

Al Doilea Război Mondial i-a oprit ascensiunea în cariera de antrenor, reuşind să-şi găsească un contract la Ferencvaros abia după doi de când plecase de la AS Roma. În 1945, Alfred Schaffer semnează cu Bayern Munchen, dar nu apucă să îi antreneze pe bavarezi. Pe 30 august, un tren staţiona în gara oraşului Prien am Chiemsee, de la graniţa cu Austria. Un bărbat fusese găsit fără suflare într-un compartiment al trenului. Curioşii ajung imediat, iar un microbist îl recunoaşte pe “Regele fotbalului”. Alfred Schaffer murea, la doar 52 de ani, răpus de un infarct. Cu toate acestea, suporterii lui AS Roma nu l-au uitat pe antrenorul care le-a adus primul titlu din istoria clubului.

Alfred Schaffer este antrenorul legendar al lui AS Roma, care i-a adus echipei primul titlu în Serie A
Alfred Schaffer este antrenorul legendar al lui AS Roma, care i-a adus echipei primul titlu în Serie A