News

Armata nevăzută din Ucraina are propriul război. Dezvăluirile unui expert în securitate cibernetică

Mobilizarea ucrainenilor după invazia Rusiei este una la toate nivelurile societății. În aceste zile, Ucraina are o armată nevăzută, cu un rol important pe ”frontul cibernetic”.
02.03.2022 | 08:42
Armata nevazuta din Ucraina are propriul razboi Dezvaluirile unui expert in securitate cibernetica
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, comunitatea IT din Ucraina era preocupată de proiecte importante în domeniu. Acum, viața celor angrenați în acest sector s-a schimbat dramatic și au o singură prioritate: cum să ajute în războiul cu Rusia.

Ucraina are o armată nevăzută în războiul cu Rusia

Miercurea trecută, Polina Boichuk, angajată la o companiei de consultanță, era implicată în organizarea unei ceremonii de premiere din lumea tehnologiei din Ucraina. Între timp, viața i s-a schimbat dramatic.

ADVERTISEMENT

”Este îngrozitor. Nu pot să cred că se întâmplă așa ceva. Eu, familia mea, prietenii mei stăm cu toții în subsolurile din țară”, a spus ea pentru BBC News.

Compania de consultanță Truman a planificat o ceremonie de premiere pentru aprilie, invitând presa din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Planurile sunt date total peste cap. Acum, Truman, dar și multe alte companii IT din Ucraina, au o nouă prioritate: sprijinirea conaționalilor în războiul declanșat de Rusia.

”Nu ne gândim la conferințe tehnologice, ci doar la siguranța și independența țării noastre”, a declarat Boichuk în presa britanică.

ADVERTISEMENT

Femeia mai spune că ”toate companiile de tehnologie și start-up-urile luptă acum pe frontul cibernetic”.

Dezvăluirile unui expert în securitate cibernetică

Stepan Veselovskyi, directorul executiv al Liov IT Cluster, o comunitate tehnologică ce reunește aproape 200 de companii din orașul din vestul Ucrainei, a arătat imagini din biroul său.

ADVERTISEMENT

Locația este plină cu provizii cheie pentru cetățeni, cum ar fi medicamente, lenjerii de pat și alimente.

”Înainte de război eram o organizație de afaceri, dar acum ne-am transformat într-o organizație de voluntari”, dezvăluie expertul.

”Toată lumea a devenit voluntar. Oricine are o mașină duce provizii în alte orașe, pe propriul risc”, adaugă acesta.

Expertul în securitate cibernetică spune că el și ceilalți angajați din acest domeniu nu pot să fie impasibili la situația dramatică prin care trece țara.

”Nu putem să stăm și să ne fie frică. Este important pentru economia ucraineană ca toate companiile să fie capabile să ofere rezultate”.

În aceste zile, Liov IT Cluster îi ajută pe cei care au părăsit orașele afectate de bombardamente să găsească adăpost și provizii.

Înainte de fatidica zi de 24 februarie, data invaziei Rusiei, Ucraina se prezenta lumii cu un sector IT extrem de dezvoltat.

Statul estic devenea rapid un centru cheie în Europa de Est, cu start-up-uri evaluate la peste 10 miliarde de dolari. Acum, toți mulți sunt concentrați pe strângerea de fonduri pentru armată.

Ucraina luptă și cu dezinformarea

Yelzaveta Semko, angajată și ea la compania Truman, a declarat pentru presa insulară că, în această perioadă, conectivitatea la internet a rămas destul de stabilă în majoritatea orașelor. Există unii furnizori care au stabilit conexiuni inclusiv în adăposturi și buncăre subterane.

Pe de altă parte, mai spune aceasta, rușii ”încearcă să dezinformeze ucrainenii și să răspândească fake-news-uri în online”.

În încercarea de a combate dezinformarea, aplicația Reface trimite acum notificări push despre invazie celor 200 de milioane de utilizatori ruși, precum și videoclipuri cu hashtag-ul #StandWithUkraine.

ADVERTISEMENT