Fotbal international

Arsenal va avea patron! Un miliardar oferă o avere pentru acţiunile clubului

07.08.2018 | 14:01
Arsenal va avea patron Un miliardar ofera o avere pentru actiunile clubului

Arsenal intră şi ea în rândul echipelor din Premier League care va avea patron după ce miliardarul american Stan Kroenke a oferit o avere pentru acţiunile clubului. Omul de afaceri este deja acţionar majoritar al clubului cu 67% dintre acţiuni, însă este decis să cumpere întregul pachet.

Arsenal va avea patron! Un miliardar oferă o avere pentru acţiunile clubului
Arsenal va avea patron! Un miliardar oferă o avere pentru acţiunile clubului

Primul pas făcut de Stan Kroenke este o ofertă trimisă lui Alişer Usmanov, un miliardar rus de origine uzbecă care deţine un pachet minoritar de acţiuni din cadrul clubului. Americanul i-a oferit lui Usmanov 615 milioane de euro pentru 30% dintre acţiunile echipei, conform informaţiilor oferite de presa din Marea Britanie.

Arsenal putea avea patron încă de anul trecut

Alişer Usmanov, acţionarul minoritar al celor de la Arsenal, a încercat în 2017 să cumpere clubul englez şi i-a oferit un miliard de lire sterline pentru întregul pachet de acţiuni ale clubului, dar omul de afaceri din S.U.A. a refuzat oferta făcută pe atunci. Kroenke este dispus să cumpere acum întreaga franciză şi să îl instaleze în conducerea execută a clubului pe fiul său.

Enos Stanley Kroenke, 71 de ani, este un om de afaceri de cu o avere de peste 8 miliarde de dolari şi deţine franciza Los Angeles Rams din NFL, Denver Nuggets din NBA şi Colorado Avalanche din NHL.  Kroenke este acţionar majoritar şi la echipa din MLS Colorado Rapids, precum şi la Colorado Mammoth din National Lacrosse League.

Omul de afaceri s-a implicat pentru prima dată în lumea sportului în 1994 când i-a ajutat pe cei de la Los Angeles Rams în St. Louis. Kroenke a devenit în 2000 unicul acţionar al celor de la Denver Nuggets, în NBA şi Colorado Avalanche în NHL după ce a cumpărat acţiunile de la Charlie Lyons. Americanul cu o avere impresionantă a continuat ascensiunea cu câteva echipe minore din sporturile americane, iar în 2008 avea să achiziţioneze 29,9% dintre acţiunile clubului londonez.

Stan Kroenke a mai cumpărat încă 37% dintre acţiunile clubului de pe Emirates în 2011 de la partenerii Danny Fiszman şi Nina Bracewell-Smith. Omul de afaceri a înaintat acum o ofertă oficială pentru obţinerea drepturilor totale asupra celor de la Arsenal Londra.

Formaţia din Premier League a strâns şase trofee în perioada în care investitorul american a fost acţionar majoritar al echipei. Arsenal a obţinut Cupa Angliei de trei ori ( 2014, 2015, 2017) şi Supercupa Angliei de fiecare dată în cei trei ani în care a câştigat al doilea trofeu de pe plan intern.

Arsenal va avea un nou antrenor în sezonul 2018-2019 după 22 de ani în care pe banca tehnică a echipei s-a aflat francezul Arsene Wenger. Trupa de pe Emirates va fi condusă în nou stagiune de către spaniolul Unai Emery, cel care a fost dat afară de la PSG la finalul sezonului anterior. Arsenal nu va participa în acest sezon în Liga Campionilor, însă este calificată direct în Europa League, întrecere în care a participat şi anul trecut, dar a fost eliminată de spaniolii de la Atletico Madrid, cei care au şi câştigat în cele din urmă competiţia. Arsenal nu a câştigat sezonul trecut niciun trofeu şi a încheiat pe locul şase în Premier League.