News

Asigurarea RCA pentru fiecare șofer în parte! Ce spun experții despre această propunere

02.04.2019 | 12:28
Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu asigurarea RCA

Vești bune pentru toți șoferii. Fiecare conducător auto în parte ar putea beneficia de asigurarea RCA. Cel puțin aceasta este propunerea recentă din partea guvernanților. Experții sunt de părere că punerea în aplicare a unei astfel de măsuri reprezintă un proces îndelungat.

Ce spune Radu Soviani despre propunerea privind asigurarea RCA pentru fiecare șofer

Radu Soviani se arată sceptic în privința acestei inițiative, în viitorul apropiat, cel puțin. Cunoscutul jurnalist economic susține că o astfel de măsură are nevoie de studii și analize aprofundate, înainte de a putea fi pusă în practică. Din acest motiv, șoferii sunt îndemnați să aibă răbdare.

Soviani consideră însă că acordarea asigurării RCA pentru fiecare șofer în parte ar fi o măsură de bun augur, însă o astfel de măsură are nevoie de calcule amănunțite din partea Autorității de Supraveghere Financiară.

Fiecare șofer ar putea avea asigurare RCA
Fiecare șofer ar putea avea asigurare RCA

Reacția experților, privind această inițiativă

Trebuie făcute niște studii! Nu se poate face așa peste noapte! dacă se dorește, într-o lună e rezolvată problema asta! Dacă sunt mai multe asigurări, o bază cât mai mare bază de mașini asigurate, scade tariful de asigurare. ASF trebuie să verifice aceste asigurări, modul în care se fac asigurări și aceste aberații. Ei trebuie să calculeze. dacă merită aceste asigurări” , a declarat jurnalistul economic Radu Soviani la România TV.

În altă ordine de idei, Autoritatea de Supraveghere Financiară anunță că polițele RCA pe o lună nu vor fi eliminate, în ciuda zvonurilor pe această temă. „Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este concentrată doar pe analiza tarifelor de referinţă, ci pe toată problematica pieţei asigurărilor, pornind de la stabilitatea pieţei (indicatorii de solvabilitate SCR şi lichiditate MCR) şi continuând cu conduita asigurătorilor şi a intermediarilor în asigurări. Referitor la gradul de cuprindere în RCA, el este de peste 90% pentru vehiculele care circulă în mod constant pe drumurile publice. Acel procent de aproximativ 75% este format din parcul rece (nedeplasabil) aflat încă în evidenţele scriptice, precum şi din remorcile care nu circulă tot timpul ataşate de un vehicul. Nu trebuie uitate nici motocicletele care au o circulaţie sezonieră”.