News

Asistentul șef de la spitalul de psihiatrie Vulcan a furat 500.000 de euro din banii pacienților. Aceștia erau folosiți drept cobai pentru medicamente

13.09.2019 | 18:40
Asistentul sef de la spitalul de psihiatrie Vulcan a furat 500000 de euro din banii pacientilor Acestia erau folositi drept cobai pentru medicamente

Spitalul de Psihiatrie de la Vulcan face acum obiectul unor anchete după ce s-a aflat că în această secție pacienții fără discernământ deveneau cobai pentru medici. Acest lucru s-a întâmplat în perioada 2003-2004. Managerul interimar al spitalului, Nicușor Bîgiu, a explicat și că ani la rând asistentul șef ar fi furat pensiile celor pe care îi trata.

Asistentul șef al spitalului de psihiatrie din Vulcan fura pensiile clienților

Nicușor Bîgiu susține că DIICOTa intrat pe fir în acest caz: „Prima problemă care mi-a fost ridicată și pentru care am cerut o comisie de analiză a fost legată de folosirea banilor pacienților, bani care vin din pensii de handicap, pensii de drept, moșteniri și alte surse pe care pacienții le au. Asistentul șef gestiona acești bani, el fiind și analizat de această comisie.”

Acesta susține că suma sustrasă de la pacienți este una importantă: „Nu am găsit înregistrări, chitanțe legate de cheltuirea acestor bani și suma pe ultimii trei ani este foarte mare. E vorba de jumătate de milion de euro. În 19 aprilie am sesizat acest fapt”, a mai explicat Nicușor Bîgiu, pentru Libertatea.

Asistentul șef a furat banii pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Vulcan
Managerul interimar al spitalul de Psihiatrie de la Vulcan, Nicușor Bîgiu *foto: brasovulmetropolitan.ro

Pacienții spitalului de Psihiatrie Vulcan au fost folosiți de medici drept cobai

Managerul Nicușor Bîgiu a explicat și că zeci de pacienți fără discernământ erau folosiți drept cobai pentru testări de medicamente. El mai susține că i s-a refuzat accesul la listele cu pacienții testați și nu a văzut nici dovada acordului lor. „Pe pacienții cronici, considerați categorie vulnerabilă, nu se pot face studii clinice. Există o recomandare de etică că nu poți face studii pe pacienți care sunt dependenți de medicul care are grijă de sănătatea lor. Am numit o comisie de analiză care a ajuns până la un refuz a medicului de a pune la dispoziție lista pacienților implicați și consimțământul lor informat, obținut în condițiile legii”, a mai spus medicul.

Neregulilele din spitalele de Psihiatrie au început să iasă la suprafață după crima de la Săpoca de luna trecută. În urma unui episod psihotic, un bărbat nesupravegheat a înjunghiat mai multe persoane, omorând pe șase dintre ceilalți pacienți ai spitalului.

Tags: