News

Astăzi e sărbătoare de cruce neagră! Ce înseamnă, de fapt, și care e diferența față de crucea roșie?

03.09.2019 | 07:00
Astazi e sarbatoare de cruce neagra Ce inseamna de fapt si care e diferenta fata de crucea rosie
Calendarul ortodox cuprinde atât sărbători de cruce neagră, cât și sărbători marcate cu cruce roșie. Sursa foto: a1.ro

În calendarul ortodox al lunii septembrie  sunt menționate toate sărbătorile importante, sărbătorile de cruce roșie, dar și cele de cruce neagră, precum și posturile și numele sfinților pe care îi prăznuiește Biserica Ortodoxă Română. Pe lângă principale: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) și Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) credincioșii din întreaga țară vor să fie la curent cu sărbătorile religioase marcate cu cruce neagră în calendar. În rândurile următoare, FANATIK îți spune care este diferența concretă dintre sărbătoarea marcată cu cruce neagră și cea marcată cu cruce roșie.

Tot ce trebuie să știi despre sărbătorile de cruce roșie și neagră

Spre exemplu, în calendarul ortodox, pe 3 septembrie, sunt marcați cu cruce neagră sfinții Neofit și Meletie. „În zilele de sărbătoare trebuie ca, înainte de toate, să mergem la biserică şi să ne rugăm. Avem, de asemenea, datoria de a face milostenie, de a cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie. În zi de sărbătoare este bine să ne ferim a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar”, este îndemnul adresat de sfinții părinți pentru toți credincioșii din țară. Pot apărea, însă, unele dificultăți când vine vorba mai ales despre diferențierea dintre sărbătorile de cruce neagră și cele marcate cu cruce roșie.

Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză. Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și  sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, explică Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

Sărbători marcate cu cruce neagră. Sursa foto: doxologia.ro
Sărbători marcate cu cruce neagră. Sursa foto: doxologia.ro

Nu este obligatoriu să ținem sărbătorile cu cruce neagră

Totodată, părintele  a explicat că sărbătorile cu cruce neagră nu le impun credincioșilor un ritual anume, spre deosebire de cele marcate cu cruce roșie, pe care ortodocșii le respectă întotdeauna cu sdințenie, ținând seama de toate obiceiurile.

Accentuez faptul că în zilele cu cruce roşie este bine să ne ferim a lucra ceea ce nu este absolut necesar. Sărbătorile cu cruce neagră nu este obligatoriu să le ţinem, aşa cum avem poruncă să le ţinem pe cele cu cruce roşie. Crucea neagră vrea să ne arate ca este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuşi evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră şi vrem să ţinem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roşie, nu greşim”, a mai spus Marius Cătălin Antohi.