Fotbal intern

Dinu, pus la pămînt: “Nu mai vorbi! Ai fost selecţioner 3 MINUTE!”

Ioan Sdrobiş, 70 de ani, antrenorul care l-a lansat în fotbal mare pe Dragoş Grigore i-a transmis lui Cornel Dinu să îl lase în pace pe căpitanul echipei naţionale deoarece acesta nu a pretins...
14.11.2016 | 14:10
Dinu pus la pamint Nu mai vorbi Ai fost selectioner 3 MINUTE

Ioan Sdrobiş, 70 de ani, antrenorul care l-a lansat în fotbal mare pe Dragoş Grigore i-a transmis lui Cornel Dinu să îl lase în pace pe căpitanul echipei naţionale deoarece acesta nu a pretins vreodată că este un fundaş de clasă mondială.

Sdrobiş a ţinut să îi amintească “Procurorului” că el putea să fie omul care să pună frînă “Generaţiei de Aur”, în drumul ei către campionatul Mondial din SUA, după umilinţa de la Kosice. Atunci Cehoslovacia a învins România cu 5-2, iar Cornel Dinu a fost înlocuit cu Anghel Iordănescu.

“Grigore nu a pretins niciodată că e Franco Baresi”

Domnule Sdrobiş, naţionala României a fost umilită de Polonia. Ce părere v-a făcut acest meci?

– Mor de oftică, măi copii, că nimeni nu ne bagă în seamă şi pe noi ăştia de 70 de ani. Am antrenat şi noi în România şi cred că am acumulat şi noi experienţă. Eu am strigat de la început că aducerea lui Daum este o mare greşeală. Credeţi că omul avea la el vreun bici fermecat? Nici la ora asta nu îi ştie pe toţi jucătorii noştri. El se ia după unul şi după altul din jurul său aşa cum făcea pe timpuri Ceauşescu. Voi nu vedeţi că el a uitat scopul şi durata vizitei în România? Parcă trebuia să califice naţionala la Campionatul Mondial din Rusia, dar văd că acum ne vorbeşte verzi şi uscate, nu despre obiectivul lui.

Sînteţi chiar aşa de supărat?

– Normal. Mă doare sufletul cînd văd că înainte şi după meci Dragoş Grigore, băiatul pe care eu l-am crescut şi l-am primit la fotbal în sandale de cauciuc este făcut praf de toată lumea, dar în special de Cornel Dinu. Ce ai mă Dinule cu el? Băiatul ăsta nu ţi-a făcut rău niciodată. Nu a pretins niciodată că e vreun Franco Baresi, iar tu îl tăvăleşti ori de cîte ori ai ocazia. Ai fost şi tu selecţioner trei minute şi crezi că îţi poţi permite să te iei de toată lumea. O să vină acum şi o să îmi vorbească de Burebista, Decebal şi de alţii. Cunosc stilul lui Dinu. Dar de ce nu ne vorbeşte el de Kosice. Era să rămînem acasă şi să nu mergem în SUA din cauza lui, dar bine că s-a trezit Mircea Sandu la timp şi l-a înlocuit cu Iordănescu. Dinu a fost un fundaş bun, dar doar atît. Păi se răsuceşte Costică Ştefănescu în mormînt dacă te tot lauzi singur cît de bun ai fost!

“Riscai şi-l aduceai de barbă pe Oli de la arabi”

Dragoş Grigore nu a prins un meci prea bun, corect?

– Dar nu am negat acest lucru. Eu am vorbit cu Grigore înainte de meci şi eram conştient că polonezii o să îi facă mari probleme, dar nu am fost nebun să îl demoralizez. Nu eram nebun să îi dau în cap înainte de meci aşa cum a făcut Dinu. Păi Dinu l-a făcut praf înainte de un meci important. E frumos? Aşa face un antrenor cu experienţă care vrea binele naţionalei? Eu i-am spus lui Grigore să încerce să nu se complice, să nu atace decisiv şi să joace simplu. Însă şi mijlocaşii centrali din faţa lui nu l-au ajutat, iar acum şi el e conştient că a făcut un meci slab. Trebuie să fim realişti să recunaoştem acest lucru. Nu ştiu nici ce se întîmplă cu Chiricheş. Nici el nu e în apele sale.

Ce e de făcut?

– Ce e de făcut? Trebuia făcut de la început. Riscai orice şi îl aduceai de barbă pe Olăroiu de la arabi. Îl puneai să facă echipă cu Cosmin Contra şi îi dădeai drumul la treabă. Oli e antrenor, nene. Chiar dacă stă de 10 ani în străinătate tot ştie jucătorii români mai bine ca Daum. De ce să îi dai lui Daum peste 1 milion de euro? Sîntem noi băieţi buni şi îi angajăm pe cîte unii care nu mai prinseseră contracte de vreo trei ani. Însă aşa se întîmplă cînd fotbalul este condus de un copilaş. Ştim toti cum a ajuns Burleanu în fruntea FRF. Să nu vină el să ne spună că se pricepe la fotbal că nu este aşa. Şi am văzut eu ce specialişti şi-a luat pe lîngă el. Şi-a luat doar oameni care influenţează selecţia, că ăla e bun, că ăla nu e bun şi aşa mai departe, iar Badea, care trebuie să îl consulte cel mai mult, tace. De ce tace?

“Îi zăpăceşti pe jucători cu jocuri şi bilete prin cantonamente”

Ce nu v-a plăcut deloc în meciul cu Polonia?

– Păi nu a mers nimic, ce să meargă? Mă deranjează că nici jucătorii noştri nu au personalitate. Păi dacă vezi tu că tactica antrenorului tău nu e bună, atunci încerci să schimbi din mers lucrurile pe teren cu tot riscul. Aşa făceau marii noştri jucători. Un Dobrin, un Balaci sau un Hagi asta făceau. Însă te apuci să îi zăpăceşti pe jucători cu fel de fel de jocuri şi de bilete prin cantonamente. Păi aşa baţi Polonia?

Avem vreo şansă să ne calificăm la Campionatul Mondial din Rusia?

– Unde? Hai domnule să fim serioşi! Cu stilul acesta de joc? Şi văd că Burleanu vrea să îl pună pe Daum să conducă echipa naţională vreo 10 ani. Eu cred că nu sîntem normali la cap şi vrem să ne omorîm singuri. E treaba lor. Ei răspund. Vor spune iar că am ceva cu ei, că nu ştiu ce funcţie vînez pe la FRF, dar nu am nimic şi la 70 de ani nu vreau să mai vin pe la Bucureşti. Aşa cum am fost eu ca antrenor, bun sau rău, uitaţi că am dat doi căpitani echipei naţionale: Chivu şi Dragoş Grigore.

14 echipe a antrenat Ioan Sdrobiş în fotbalul românesc

1 finală de Cupa României a pierdut Ioan Sdrobiş ca antrenor al Brăilei, în faţa Universităţii Craiova, în 1993