News
notix pixel id

Atentat terorist lângă Consulatul României din Irak. Primele declarații ale lui Teodor Meleșcanu

17.07.2019 | 21:17
Atentat terorist lângă Consulatul României din Irak. Primele declarații ale lui Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu a reacționat după atentatul din Irak. Sursa foto: cotidianul.ro

Consulatul turc din orașul irakian Eribil a căzut victimă unui atac terorist, produs în cursul zilei de 17 iulie 2019. În urma exploziei puternice, consulul general al Turciei și șoferul acestuia și-au pierdut viața, în vreme ce foarte multe persoane s-au ales cu răni grave. De remarcat este, însă, faptul că în interiorul aceleiași clădiri se află și Consulatul României din Irak.

Ce spune Teodor Meleșcanu după atentatul teorist de lângă Consulatul României în Irak

În această după-amiază a avut loc un atentat cu un dispozitiv exploziv, care a dus la uciderea consulului general al Turciei la Erbil și a șoferului care se afla cu acesta în mașină. Pe lângă ei, există foarte mulți răniți, pagube materiale foarte mari. 

Din fericire, nu avem până acum niciun element potrivit căruia cetățeni români ar fi putut fi afectați de acest atentat. Atacul este un semnal foarte îngrijorător cu privire la starea de securitate din această zonă” , a reacționat Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la scurt timp după atentat.

Atentat terorist, chiar în apropierea Consulatului României din Irak. Sursa foto: evz.ro
Atentat terorist, chiar în apropierea Consulatului României din Irak. Sursa foto: evz.ro

Meleșcanu anunță intensificarea măsurilor de securitate

Totodată, Teodor Meleșcanu anunță intensificarea măsurilor de securitate în zonă, precizând că prioritatea autorităților române constă în protejarea cetățenilor aflați în zonele afectate de acest atentat terorist.

Este vorba de o dezechilibrare a zonei, a orașului. Pentru noi este un motiv de îngrijorare pentru că e aproape de consulatul nostru. În consulat sunt trei consuli care se ocupă cu activitățile curente. Până acum, nu am avut nicio problemă. Am decis să se intensifice măsurile de securitate. Oricum, există un regulament foarte clar în tot ceea ce privește securitatea oamenilor.

Trebuie să vedem în ce măsură îi putem ajuta noi și în ce măsură autoritățile locale ne-ar putea acorda un sprijin mai mare. Este vorba până la urmă și de obligația asigurării securității diplomaților. Luarea de poziție a președintelui Erdogan este foarte serioasă. Zonele unde trăiesc kurzii sunt foarte sensibile, volatile. Va trebui să ne adaptăm condițiilor foarte rapid, să vedem dacă va trebui inclusiv să reducem personalul sau să sporim securitatea familiilor.Este un semnal îngrijorător. E greu să facem estimări foarte clare pentru că nu știm mobilul. O să vedem în ce măsură își asumă cineva acest atentat și care vor fi urmările” , a mai declarat ministrul de Externe.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri