Fotbal intern

Povestea CUTREMURĂTOARE a rivalei Simonei HALEP!

Simona Halep debutează marţi la Roland Garros, ediţia 2014, acolo unde este cotată cu a patra şansă la cîştigarea trofeului atît de organizatori, cît şi de casele de pariuri. Jucătoarea...
26.05.2014 | 07:59
Povestea CUTREMURATOARE a rivalei Simonei HALEP

Simona Halep debutează marţi la Roland Garros, ediţia 2014, acolo unde este cotată cu a patra şansă la cîştigarea trofeului atît de organizatori, cît şi de casele de pariuri. Jucătoarea din Constanţa are parte de un adversar special în primul tur, pe Alisa Kleybanova, o sportivă care la 24 de ani a trăit o viaţă de poveste. Una tristă, dură, dar cu final fericit.

Speranţele românilor, dar şi ale deja marii armate de fani pe care Halep i-a recrutat cu jocul său spectaculos în ultimul an visează vîrful pentru Simona. Iar piscul cel mai înalt este, aşa cum a şi declarat-o, cîştigarea unui trofeu de Grand Slam. La Roland Garros, acolo unde a izbîndit şi în 2008, la junioare, românca se simte cel mai bine nu doar prin prisma suprafeţei, zgura, una familiară ei, dar şi pliabilă pe jocul său, ci şi pentru că Parisul pare să fie ca o a doua casă pentru jucătoarea din Constanţa. Traseul pare unul bun, pentru că pînă la o eventuală finală nu le va întîlni pe Serena Williams şi Maria Şarapova, principalele candidate la titlu, iar pînă în sferturi adversarele nu au nume de speriat. Unul atrage însă atenţia în mod special: Alisa Kleybanova.

Sportiva de 24 de ani din Rusia este numărul 87 în prezent, a pierdut jumătate din cele 18 meciuri disputate anul acesta şi pare să nu ameninţe cu ceva poziţia de favorită a lui Halep. Totuşi, în arsenalul rusoaicei există un ingredient esenţial pentru sportivii de top, ceva ce în orice clipă se poate transforma în elementul decisiv care să facă diferenţa în favoarea ei: ambiţia de fier, ambiţia de a lupta contra morţii şi de a învinge!

Intrarea în elită i-a fost blocată de cancer!

Şi nu sunt doar vorbe mari. Să o luăm cu începutul. Kleybanova a fost o sportivă precoce, una care se anunţa drept un star pentru tenisul deceniului actual. Dublă cîştigătoare la Wimbledon la junioare, Alisa ajunsese la 21 de ani pînă pe locul 20, iar urcuşul părea să fie în toi. În 2011, după turneul de la Roma, cel care prefaţează Roland Garrosul, dispare însă. Nu participă la al doilea Grand Slam al anului, iar la Wimbledon este iar trecută absentă. Un anunţ făcut însă chiar pe 15 iulie, data de naştere a Kleybanovei, cade ca un trăznet peste lumea tenisului, limpezind situaţia. „Nu sunt vremuri uşoare pentru mine acum. Mi-e dor de tot ce înseamnă tenisul, dar sunt speranţe că voi trece cu bine peste asta. Sunt o persoană foarte puternică, ştiţi asta. Am arătat asta înainte. Ştiu că va trece totul şi că viaţa mea va fi şi mai frumoasă ca înainte. E doar o chestiune de răbdare şi de luptă, ştiu că voi putea trece prin aceste clipe”, a fost mesajul emoţionant pe care Alisa îl lansa. Fusese diagnosticată cu o formă mai rară de cancer, limfomul Hodgkin în stadiul al doilea, o boală care afectează celulele albe din sînge.

 Revenire de campioană

S-a stabilit o perioadă în Italia, la Perugia, pentru tratament, iar la începutul lui 2012 făcea un anunţ care uluia iar tenisul mondial. „Am încheiat tratamentul acum două săptămîni, iar rezultatele sunt bune. Deja am început să mă antrenez. E fantastic sentimentul! Ştiţi totuşi că pentru mine tenisul nu înseamnă doar să lovesc mingea la antrenamente, ci să mă testez alături de cele mai bune jucătoare, aşa că am să vă dau o veste mare: am primit un wild card la Miami! Niciodată nu am fost mai bucuroasă!”, spunea sportiva la vremea respectivă. Primul tur, un meci cu Johanna Larsson, şi o nouă demonstraţie. După un prim set pierdut clar, 2-6, Alisa întoarce remarcabil şi cîştigă ultimele două manşe cu 6-3, 6-2, după ce pe tot parcursul partidei salvase 14 din cele 16 mingi de break ale adversarei. Doar n-o fi cancerul mai puternic decît o jucătoare de duzină.

Mesaj pentru românul Vespan

La final, un mesaj pentru un personaj special, românul Iulian Vespan (foto), cel care o antrenează încă de la începutul carierei la profesionişti: „Nu am cuvinte să vă fac să înţelegeţi cât de mult contează pentru mine să fiu iar pe teren. Nu am cuvinte! A fost emoţionant şi pentru Iulian, care e cel mai bun prieten al meu şi e fericit cînd eu mă simt bine şi cînd zîmbesc. Tot ce vrea el e să fiu fericită”. În turul 2 a pierdut contra compatrioatei Kirilenko, iar apoi a luat pauză încă 14 luni. Explică tot ea: „A fost greu la început, din punct de vedere fizic. Nu doar pentru că-mi lipsea antrenamentul, ci pentru că eram foarte slăbită după tratament. Nu puteam să fac efortul pe care-l face un om normal, ce să mai spun de cel pe care-l face un sportiv profesionist?”.

Iulian Vespan, românul care o antrenează pe Kleybanova, alături de sportiva din Rusia Iulian Vespan, românul care o antrenează pe Kleybanova, alături de sportiva din Rusia

Seleş, Capriati, Serena, Clijsters, Hingis, Henin şi Kleybanova

Şi-a revenit şi din asta, iar în 2013 a reuşit să cîştige 21 de meciuri din cele 28 disputate pe tot parcursul anului, performanţă care a urcat-o pînă pe locul 185. Asta după ce efectiv ieşise din clasament! Performanţele anului trecut au fost îndestulătoare pentru a-i asigura premiul „Revenirea Anului” oferit de WTA, care o pune într-o galerie din care mai fac parte Serena Williams, Monica Seleş, Jeniffer Capriati, Mary Pierce, Iva Majoli, Amelie Mauresmo, Serena Williams, Kim Clijsters, Martina Hingis, Linsday Davenport şi Justine Henin.