News

Atletico Madrid şi Marseille, poveşti diferite în Europa League! Ce au făcut în cele patru finale jucate. Video

16.05.2018 | 11:44
Atletico Madrid si Marseille povesti diferite in Europa League Ce au facut in cele patru finale jucate Video
Atletico Madrid - Marseille este a doua finală de Europa League pentru Diego Simeone

Atletico Madrid şi Marseille se întâlnesc miercuri, de la ora 21:45, în finala Europa League de la Lyon. Spaniolii au triumfat de două ori până în prezent în a doua cea mai importantă competiţie europeană, în timp ce formaţia franceză nu-şi aduce aminte cu prea mare plăcere de cele două finale pe care le-au disputat.

Echipa antrenată de Diego Simeone are mare experienţă în cupele europene, după ce madrilenii au bifat cinci finale în ultimele nouă sezoane, două dintre acestea, ambele pierdute, fiind în Liga Campionilor.

Atletico Madrid, prima victorie în Europa League în 2010

Atletico Madrid a cucerit prima dată Europa League în sezonul 2009-10, după o finală cu Fulham, disputată la Hamburg. Antrenaţi de Quique Sanchez Flores, madrilenii au învins revelaţia acelui sezon. Fulham a ajuns în finala jucată în Germania, eliminându-le pe Şahtior Doneţk, Juventus, Wolfsburg şi Hamburg. Diego Forlan a dechis scorul pe “Volksparkstadion” în minutul 32, însă englezii au revenit imediat şi au egalat după cinci minute prin Simon Davies. Finalul meciului a fost unul echilibrat, însă în prelungiri madrilenii au dat lovitura. După două ratări mari ale lui Diego Forlan şi Sergio Aguero, atacantul uruguayan a marcat în minutul 116 şi Atletico Madrid a cucerit primul trofeu.

Atletico Madrid, amintiri frumoase la finala Europa League de la Bucureşti

În sezonul 2011-12, finala Europa League s-a disputat la Bucureşti pe Arena Naţională. Cu un parcurs perfect în primăvara europeană, Atletico Madrid era văzută de mulţi ca marea favorită a ultimului act, în chiar primul sezon al lui Diego Simeone la formaţia din capitala Spaniei. Antrenorul argentinian a fost adus la echipă în luna decembrie a anului 2011 şi l-a înlocuit pe Gregorio Manzano, demis după o eliminare surprinzătoare în faţa lui Albacete în Cupa Spaniei.

Athletic Bilbao, adversara din finala Europa League, nu a reuşit să le facă faţă rivalilor spanioli, iar Radamel Falcao a făcut spectacol în prima repriză, cu două goluri marcate în minutele 7 şi 34. Chiar dacă bascii au încercat să revină, atacurile echipeie antrenate de Marcelo Bielsa au fost blocate de defensiva madrilenilor. Cu cinci minute înainte de finalul meciului, Diego a marcat al treilea gol şi a stabilit scorul finalei, 3-0 pentru Atletico Madrid.

Marseille, îngenuncheată de Parma la Moscova

Finala Cupei UEFA, denumire purtată de Europa League până în sezonul 2009-10, din stagiunea 1998-99 s-a jucat la Moscova. Parma era marea favorită a ultimul act disputat pe stadionul “Luzhniki”, în timp ce Marseille era outsider-ul, care produsese mari surprize de-a lungul competiţiei. Formaţia franceză venea la finală cu patru absenţe de marcă. Fabrizio Ravanelli, William Gallas, Christophe Dugarry şi Hamada Jambay erau suspendaţi din cauza cartonaşelor galbene. De cealaltă parte, Parma venea cu toate vedetele, în frunte cu Juan Sebastian Veron, Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro sau Lilian Thuram.

Italienii au dominat încă din startul meciului, în timp ce francezii au încercat să dea lovitura pe contraatac. La finalul primei reprize, Parma conducea, scor 2-0, graţie golurilor marcate de Hernan Crespo şi Paolo Vanoli. Chiar şi în aceste condiţii, jucătorii antrenaţi de Rolland Courbis nu au încercat să iasă din defensivă, iar în minutul 55, Enrico Chiesa a marcat ultimul gol al finalei.

Finala din 2004, decisă de eliminarea lui Fabien Barthez

Valencia şi Marseille au jucat finala Cupei UEFA din sezonul 2003-04, partidă disputată pe stadionul “Ullevi” din Goteborg. Spaniolii reuşiseră o serie de 14 meciuri fără înfrângere în toate competiţiile, oprită de Villarreal în La Liga, chiar echipa pe care Valencia o eliminase în semifinalele Cupei UEFA. De cealaltă parte, Didier Drogba era vedeta lui Marseille şi omul pe care apărătorii echipei antrenate de Rafa Benitez trebuiau să-l oprească.

După 45 de minute de echilibru, totul s-a rupt în prelungirile primei reprize, când Fabien Barthez l-a faultat pe Mista, iar Pierluigi Collina l-a eliminat pe portarul francez şi le-a acordat spaniolilor o lovitură de la 11 metri. Cu Jeremy Gavanon în poartă, Vicente nu a avut nicio emoţie şi a deschis scorul în minutul 45+3. Golul lui Mista din minutul 58 le-a turnat plumb în ghete francezilor, care au avut o evoluţie ştearsă până la finalul meciului.

4 finale de cupe europene a disputat Marseille până în acest sezon

8 finale de cupe europene a disputat Atletico Madrid până în acest sezon