News

Avertisment de ultim moment de la ISU București-Ilfov: “Adăpostiți-vă în locuințe!”

05.05.2019 | 15:53
Avertisment de ultim moment de la ISU BucurestiIlfov Adapostitiva in locuinte

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov a lansat un avertisment astăzi, ca urmare a prognozei meteo făcută de ANM. Bucureștenii și ilfovenii sunt rugați să se adăpostească în case pentru că până miercuri, 8 mai 2019, ora 09:00 se vor produce fenomene extreme ale vremii precum vânt puternic, furtuni cu descărcări electrice și posibile căderi de grindină.

Avertisment de la ISU: Stați în case!

ISU București-Ilfov transmite locuitorilor din Capitală și județul Ilfov să întrerupă activitățile în aer liber, să stea în case sau în spații care le oferă siguranță, să evite copacii, panourile publicitare, stâlpii, corturile și schelele. Medicii și pompierii ISU îi roagă pe bucureșteni ca pe perioada producerii furtunii puternice să nu atingă stâlpii sau firele electrice.

Vremea extremă din România este provocată de ciocnirea maselor de aer cald din Sahara cu valul arctic. Începând cu această noapte, țara noastră va fi cuprinsă de un val de aer arctic, iar temperaturile vor coborî în anumite zone până la îngheț. Vremea rece va ține până miercuri, 8 mai, conform prognozei actualizate.

Ca urmare a prognozei emise de ANM, vă recomandăm următoarele:* Întrerupeți activitățile în aer liber;* Adăpostiți-vă…

Gepostet von ISU Bucuresti-Ilfov am Sonntag, 5. Mai 2019

România fenomenelor extreme: tornade, căldură și furtuni cu grindină

Astfel de episoade de vreme extremă au mai avut loc săptămâna asta, dar nu în Capitală. A plouat puternic și s-au înregistrat căderi masive de grindină în județele Constanța și Călărași, iar ieri a avut loc o astfel de furtună extrem de agresivă în județele Botoșani și Suceava, unde străzile arătau de parcă ar fi nins.

Un alt fenomen meteo rar s-a produs tot în Călărași, la începutul acestei săptămâni, unde o tornadă a smuls acoperișurile mai multor case din localitățile Dragalina și Drajna. Un autocar a fost răsturnat marți, 30 aprilie 2019, de acest vârtej puternic. Meteorologii avertizează că astfel de schimbări bruște ale vremii vor deveni o obișnuință.

Acestea sunt cauzate de încălzirea globală care la rândul ei a provocat inversarea polilor magnetici în plin proces. În ultimii ani, s-a constatat că masele de aer cald urcă tot mai mult în latitudine, iar cele reci coboară spre zone călduroase, inclusiv deșertice.