News

Avertisment ÎNGRIJORĂTOR al unui specialist: “Dacă astăzi ar fi un cutremur de 7,4 pe Richter …”

Inginerul constructor Marius Marinescu avertizează că un cutremur major ar ucide aproximativ un milion de bucureşteni. "Dacă astăzi ar fi un cutremur de 7,4 pe Richter, ar fi un cataclism, ar fi...
29.12.2015 | 11:05
Avertisment INGRIJORATOR al unui specialist Daca astazi ar fi un cutremur de 74 pe Richter
ADVERTISEMENT

Inginerul constructor Marius Marinescu avertizează că un cutremur major ar ucide aproximativ un milion de bucureşteni. “Dacă astăzi ar fi un cutremur de 7,4 pe Richter, ar fi un cataclism, ar fi apocalipsă pentru Bucureşti şi pentru România. Ar muri în jur de un milion de oameni. Eu sunt inginer constructor şi când am terminat facultatea, am lucrat în mină la Anina şi apoi am lucrat la Primăria Capitalei şi m-am ocupat de expertizarea clădirilor afectate de cutremur”, a spus Marius Marinescu, pentru dcnews.ro.

“Cine scapă de cutremur nu scapă de incendiu. Cine scapă de incendiu nu scapă de înec”

“Cine ar scăpa de cutremur n-ar scăpa de incendiu. Toate blocurile sau marea majoritate a blocurilor sunt placate cu polistiren pe exterior pentru a micşora schimbul de căldură. Ar arde ca nişte torţe, iar oamenii din interior ar arde ca într-un incinerator. De ce spun asta? La cutremur se rup planşeele, cad unul peste altul, se produc scurgeri de gaze şi explozii, deci cine scapă de cutremur nu scapă de incendiu, cine scapă de incendiu nu scapă de înec. De ce spun asta? Pentru că Ceauşescu a făcut o mare greşeală, nimeni nu a vorbit niciodată. A plasat Lacul Morii în amonte de Bucureşti. E lacul imens de la Crângaşi. În momentul în care barajul s-ar rupe la un cutremur, rade cel puţin un sfert din Bucureşti dacă nu mai mult, fiindcă e o diferenţă de nivel între Crângaşi şi zona Abatorului de 28 de metri şi apa ar ajunge pe toată valea, pe tot Splaiul Independenţei până la Universitate, la Palatul Şuţu şi pânâ la Dealul Spirii, la Cimitirul Belu”, a spus inginerul constructor pentru dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Blocurile care ar putea cădea la cutremur

“Vor cădea cel puţin jumătate din clădirile din Bucureşti. Clădirile construite până-n 1930, blocurile de pe Bulevardul Magheru şi Centrul Istoric, nu au fier beton, nu au structură de rezistenţă, toate pică. Mai cad majoritatea clădirilor care au fost construite până în 1977, pentru că până atunci clădirile erau construite să reziste la un cutremur de până în 7 pe scara Richter. Atenţie, până în ’77 au fost construite în jur de opt mii de blocuri, numărul de blocuri totale sunt 16.200 în Bucureşti. Poate nu vor cădea opt mii, dar mare parte din ele ar cădea. În plus, mai sunt blocurile construite în ’90 pentru vânzare, între 1990 şi 1992, când era un haos în domeniul construcţiilor, nu exista un control de specialitate, nu exista nimic şi mulţi dintre cei care au construit blocuri la momentul respectiv, le făceau pentru vânzare, nu să reziste la un cutremur de 8 pe Richter”, a mai explicat Marius Marinescu.

Inginerul constructor a mai precizat că “alte cauze care au afectat şi afectează structura de rezistenţă la blocurilor:

– metroul, din cauza vibraţiilor;
– izvoarele deviate de metrou şi diverse construcţii gigant;
– infiltraţiile de apă cauzate de conductele de apă sparte;
– distrugerea unor stâlpi de rezistenţă de către locatarii care şi-au mărit spaţiile de locuinţă şi de către agenţii economici care au birouri şi magazine la parterul blocurilor;
– îmbătrânirea blocurilor, durata de serviciu a unui bloc ajunge la circa o sută de ani”.

ADVERTISEMENT

El este de părere că soluţia “ar fi o reconstrucţie naţională a tuturor blocurilor care nu rezistă la un cutremur de până-n 8 pe scara Richter, adică toate blocurile construite înainte de ’77 ar trebui revizuite, consolidate şi cele care ar necesita investiţii foarte mari ar trebui dărâmate şi reconstruite altele”. Marius Marinescu subliniază că toate lucrurile acestea pot fi făcute cu fonduri europene, dar este nevoie de voinţă politică: “Eu, ca director în construcţii înainte de ’90, lucram foarte bine cu deţinuţii. Dar erau alţii care lucrau cu militarii foarte bine. Deţinuţii ar trebuie să lucreze la consolidarea blocurilor, la construirea de blocuri sociale”.

Sursă: www.dcnews.ro

Tags: