Nicio categorie

Avertismentul Ucrainei: România ar putea fi afectată direct. Ce soluţii sînt luate în calcul

În scrisoarea sa, ministrul ucrainean a amintit părţii europene de declaraţiile sale privind intenţia de a acorda sprijin Kievului în problema asigurării livrărilor de gaz pentru Ucraina, în...
28.03.2014 | 08:31
Avertismentul Ucrainei Romania ar putea fi afectata direct Ce solutii sint luate in calcul
ADVERTISEMENT

În scrisoarea sa, ministrul ucrainean a amintit părţii europene de declaraţiile sale privind intenţia de a acorda sprijin Kievului în problema asigurării livrărilor de gaz pentru Ucraina, în cazul în care Rusia va reduce sau va întrerupe livrările sale sau va creşte semnificativ preţurile la gaz.

Cabinetul de miniştri de la Kiev se aşteaptă ca, de la 1 aprilie, preţul pe care Ucraina ar trebui să-l plătească pentru gazele naturale ruseşti să crească la 480 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 268,5 de dolari, preţul prevăzut până la sfârşitul lunii martie a.c..

ADVERTISEMENT

Prin reţeaua de gazoducte a Ucrainei tranzitează circa 80% din exporturile de gaze ruseşti către Europa. În 2009, ca urmare a divergenţelor energetice dintre Moscova şi Kiev, a fost sistat transportul gazelor ruseşti către ţările europene, care au fost astfel serios afectate. Această situaţie a determinat Rusia să studieze construirea de noi gazoducte, care să ocolească Ucraina.

Gradul de independenţă cel mai mare de gazele ruseşti este întâlnit în ţările ale căror guverne au ameninţat cel mai zgomotos Rusia cu sancţiuni, în urma anexării Crimeei, potrivit potrivit unui raport al BT Securities privind dependenţa ţărilor europene, primit la redacţia ECONOMICA.NET. România este a patra ţară din Europa din punct de vedere al independenţei faţă de gazele ruseşti.
Cu o excepţie, Polonia, cele mai tăcute ţări când vine vorba de sancţionarea Rusiei sunt şi cele care importă cea mai mare parte a gazelor naturale necesare: Finlanda (102% din consum, sau echivalentul a 27 de milioane de tone echivalent petrol), Cehia (101%), Lituania (97%), Estonia (91%), Bulgaria şi Slovacia (85%, respectiv 82%), potrivit unui raport al analiştilor casei de brokeraj BT Securities. Datele sunt disponibile pentru 2012.
Cazul Poloniei, care importă de la ruşi 80% din gaze, este special, pentru că a ales calea diplomaţiei ofensive încă de la declanşarea crizei din Ucraina şi a contribuit la negocierile care au dus la debarcarea preşedintelui pro-moscovit.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte a clasamentului, ţările cel mai puţin dependente sunt Olanda care importă de la ruşi doar puţin peste echivalentul a două milioane de tone petrol (tep), fiind de fapt exportatoare de gaze (74% faţă de necesarul propriu).

Marea Britanie (15% din consum sau 10 mil. tep), Franţa (18%, 7 mil. tep), România (19%, puţin peste 2 mil. tep) sunt celelalte ţări care depind în proporţii mai mici de 20% (ca Italia) de gaz rusesc.

ADVERTISEMENT

Guvernele acestor ţări au ridicat, mai mult sau mai puţin sonor, glasul în favoarea sancţiunilor, spre deosebire de Germania, de pildă, care importă de la ruşi 40% din necesar (sau 28 mil. tep), a cărei retorică a fost mai silenţioasă.

Germania importă inclusiv printr-un Gazoduct (North Stream) construit cu ruşii special pentru ea. Este opera inclusiv a fostului cancelar german, Gerhard Schroeder, predecesorul Angelei Merkel. Gerhard Schroeder este acum membru în consiliul de administraţie al Gazprom.

ADVERTISEMENT

Ungaria, Grecia şi Slovenia, au consumuri mult mai mici (sub 5 mil. tep), dar dependenţe mai mari (între 53 şi 58%).

ADVERTISEMENT

Un alt caz special de dependenţă de Rusia este cel al Austriei (60% din consum, sau 5 mil. tep).

sursa: romaniatv.net

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NICIO CATEGORIE