Bacteria ucigaşă, identificată la 21 de zile de la primul deces. “Testul rapid dă rezultat în 2 ore”

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că, împreună cu echipa internaţională de medici, a reuşit să identifice cauzele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş. Ar fi vorba de o tulpină...
26.02.2016 | 12:21
Bacteria ucigasa identificata la 21 de zile de la primul deces Testul rapid da rezultat in 2 ore

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că, împreună cu echipa internaţională de medici, a reuşit să identifice cauzele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş. Ar fi vorba de o tulpină de E.coli, care însă putea fi descoperită în doar 2 ore, spun specialiştii, dacă autorităţile se mobilizau şi foloseau testul rapid. Nu se ştie nici la acest moment sursa contaminării, chiar dacă autorităţile verifică din nou alimentele din judeţul Argeş şi iau la bani mărunţi supermarketurile din zonă.

UPDATE 10.15. Unul dintre copii internaţi la Marie Curie va fi externat astăzi. 6 bebeluşi rămân internaţi

Şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean a declarat astăzi că un bebeluş va fi externat astăzi. “Vor române internaţi 6 copii cu sindrom hemolitic uremic, dintre care 3 fac dializă, inclusiv copilul care se afla la terapie intensivă”, a spus medicul.

Dintre copii internaţi pe 24 februarie, o fetiţă de un an şi patru luni se confirmă cu sindrom hemolitic uremic, însă nu cu o gravitate maximă a insuficienţă renaşă. “Verotoxina a fost pozitivă în scaun. Noi trebuie să o incadrăm în sindrom şi să o monitorizăm cu foarte mare atenţie şi vom vedea în zilele următoare dacă va avea nevoie de dializă”, a afirmat Mihaela Bălgrădean.

Conform acesteia verotoxina pozitivă este un semnal de alarmă pentru boală, dar nu înseamnă întotdeauna boală. “Noi monitorizăm foarte atent aceşti copii”, a precizat şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul Marie Curie.

UPDATE 09.00. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, s-a deplasat vineri dimineaţă din nou la Spitalul “Marie Curie” pentru a se interesa de starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că bebeluşul care a ajuns în urmă cu două zile la Spitalul Marie Curie, aflat la terapie intensivă, urmează să fie mutat la nefrologie, ceea ce înseamă că se simte mai bine decât în momentul internării. De asemenea, un alt micuţ internat în secţia de nefrologie ar putea fi externat astăzi.

Un nou val de îmbolnăviri cu sindromul hemolitic uremic la bebeluşi care vin din judeţul Argeş a redeschis “criza bebeluşilor infestaţi” cu bacteria ucigaşă. Adevăratul ucigaş este sistem medical putred care “îşi iubeşte prea puţin copiii”.

Primul caz de sindrom hemolitic uremic a apărut pe 31 ianuarie, primul deces a avut loc pe 4 februarie, iar spitalul a cumpărat teste rapide de diagnostic orientativ abia pe 16 februarie.

Testele rapide au ajuns la spitalul de Pediatrie din Piteşti la o săptămână după ce valul de 12 copii bolnavi fusese deja trimis la Bucureşti, potrivit digi24.ro.

Pe 12 februarie, ministrul Sănătăţii cere conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti să cumpere teste rapide, care să ajute la diagnosticare. Era vineri, aşa că medicii din Piteşti au făcut comanda prin sistemul clasic, de achiziţii publice, abia luni, pe 15 februarie. Testele au ajuns din Germania a doua zi, pe 16 februarie.

Specialişitii spun că aceste îmbolnăviri, dar şi agravarea bolii puteau fi preîntâmpinate.

„În situaţia micuţilor se impunea testarea cu testul rapid pentru toxina produsa de aceasta bacterie despre care se spune că este cauza bolii. Dacă la Piteşti şi în celelalte oraşe ar fi fost disponibil testul, iar medicii ar fi ştiut că trebuie să îl facă. Testul pune în evidenţă toxina care determină SHU, poate fi pusă în evidenţă în două ore”, spune medicul Marius Geantă.

“Primul copil testat este cel internat ieri la Spitalul Marie Curie. I s-a făcut testul rapid dar după ce a trecut prin mai multe spitale din Bucureşti şi din Piteşti, de la momentul zero al crizei… Avem un sistem sanitar, care, din păcate, îşi iubeşte prea puţin copiii”, a mai spus medicul.

În acest moment, în Spitalul Marie Curie sunt internaţi 8 copii din judeţul Argeş şi unul din Feteşti, Ialomiţa, cu probleme digestive. Pentru şase dintre ei, medicii au pus diagnosticul de sindron hemolitc uremic.

Cazul unuia dintre bebeluşi este revoltător deoarece copilul a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti, timp de aproape două săptămâni, iar acum starea lui este deosebit de gravă. Totodată, 32 de copii cu scaune diareice sunt internaţi în spitalele din Argeş, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a declarat că se impune demisia conducerii Spitalului din Piteşti. Prefectul judeţului Argeş solicită demisia a şefei DSP Argeş şi a conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti. În schimb, medicii din Piteşti ameninţă cu proteste.

UPDATE 16.00. Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a afirmat că ipotezele probabile ale infecţiei sunt reprezentate de un focar de origine alimentare sau pentru unele este posibilă transmiterea de la om la om. Acesta nu a făcut referire la un aliment anume şi a precizat că este posibil ca transmiterea inter-umană să fie făcută de la o persoane care fie vehiculează germenii.

UPDATE. 14.05: Ministrul Sănătăţii a anunţat astăzi că, împreună cu echipa internaţională de medici, s-au identificat cauzele îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş. Patriciu – Achimaş Cadariu a precizat că este vorba de o tulpină de E.coli.

Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Este vorba despre verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii şi care a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii. Mihaela Bălgrădean a mai precizat că la ora actuală mai sunt internaţi la Spitalul Marie Curie şase bebeluşi (inclusiv cel care a fost internat aseară), dintre care patru urmează dializă perotoneală, pe secţia de nefrologie. Doi dintre pacienţii internaţi au o stare foarte bună şi urmează să fie externaţi.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că bebeluşii sunt mai bine. “Unul dintre copii a ieşit de la terapie intensivă, iar copilul internat aseară este tot la terapie intensivă, însă este mai bine”, a spus acesta.

Problema este că sursa îmbolnăvirii nu s-a descoperit, ancheta fiind în curs de desfăşurare. Datele achetei vor fi făcute publice pe 4 martie. De asemenea, se investighează posibilitatea ca bacteria să fie fost transmisă pe cale umană sau din alimentele consumate de bebeluşi.

UPDATE 12.40. Încă un bebeluş din judeţul Argeş a fost adus astăzi la Spitalul Marie Curie. Este vorba de un băieţel de 11 luni care suferă de sindromul hemolitic-uremic.

Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti au afirmat într-o conferinţă de presă că dacă directorul spitalului va fi demis, îşi vor depune şi ei demisia. De asemenea, şi asistentele medicale au spus că vor lua aceeaşi decizie ca medicii. “Eu am fost pus aici manager ca să am grijă de această unitate. Eu vă spun cu toată răspunderea, spitalul acesta nu are nicio vină. Al doilea lucru, toţi dau telefon să întrebe dacă îmi dau demisia. Nu mi-o dau niciodată, vreau să fi demis şi să văd argumentele pentru care mă demit”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Pediatrie Piteşti, care au fost sesizaţi despre noul caz, este vorba despre un bebeluş în vârstă de sub un an din comuna Poienarii de Muscel. A fost internat la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, unde analizele au indicat că ar suferi de sindrom hemolitic-uremic.

Pe baza rezultatelor analizelor, autorităţile medicale au decis transferul la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti.

“Am fost anunţaţi de la Spitalul din Câmpulung că va veni un copil care are semne clinice de boală. Vom vedea când soseşte ce are. Prezintă diaree sanguinolentă”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Mihaela Bălgrădean.

UPDATE 11.45 – Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti: Nu îmi dau demisia, să mă demită ministrul

Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a declarat joi, pentru Mediafax, că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.

“Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie”, a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

UPDATE 10.50. Medicii din Piteşti ameninţă cu proteste, după ce ministrul Sănătăţii şi prefectul a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie.

Angajaţii Spitalului de Pediatrie din Ploieşti se solidarizează cu conducerea şi ameninţă că vor ieşi în stradă, dacă aceasta va fi demisă. Conducerea spitalului nu poartă nicio vină pentru situaţia creată, consideră ei.

Spitalul funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, dar procedural, CJ nu poate cere demiterea conducerii, poate să ceară întrunirea Consiliului de Administraţie, acesta fiind forul care poate lua, eventual, decizia, prin vot, a demiterii conducerii.

UPDATE 10.40. Prefectul judeţului Argeş solicită demisia de onoare a şefei DSP Argeş şi a conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a cerut joi demisia de onoare a şefei Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, pentru proasta comunicare şi a conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti pentru proasta gestionare a crizei bebeluşilor.

Cristian Soare a mai declarat că 32 de copii cu scaune diareice sunt internaţi în spitalele din judeţ, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Prefectul a precizat că instituţia pe care o conduce va da zilnic comunicate cu privire la situaţia copiilor internaţi în Argeş.

“Având în vedere că nu există o comunicare bună din partea DSP şi a Spitalului de Pediatrie cu privire la situaţia copiilor internaţi în Argeş, cât şi în Bucureşti, începând de mâine Instituţia Prefectului va da comunicate de presă zilnic cu privire la situaţia copiilor internaţi la Spitalul de Pediatrie şi la celelalte spitale în Argeş. În acest moment, mai sunt internaţi un număr de 32 de copii cu scaune diareice, din care 28 la Spitalul de Pediatrie. Ceea ce este îmbucurător — în ultimele 24 de ore fiind internat la acest spital un singur copil”, a spus joi, într-o conferinţă de presă, prefectul Cristian Soare.

Potrivit acestuia, copiii internaţi în spitalele din judeţ în acest moment se încadrează, ca număr şi ca simptomatologie, în media de internări pentru această perioadă a anului.

Copilul de doar un an şi patru luni, grav bolnav, a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti preţ de aproape două săptămâni. Băiatul a ajuns miercuri la Spitalul Marie Curie. În doar câteva ore starea lui de sănătate s-a agravat.

În doar câteva ore, medicii l-au diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în stare gravă. În prezent, este internat la secţia de nefrologie şi s-ar putea, chiar în această noapte, să fie transferat pe secţia de anestezie şi terapie intensivă pentru că are hemoragii masive.

UPDATE: Situaţia copilului era cunoscută în Argeş din 13 februarie

Situaţia copilului cu sindrom hemolitic-uremic care a fost adus miercuri la Spitalul Marie Curie de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti era cunoscută de personalul medical al unităţii sanitare încă din data de 13 februarie, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

“Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost a adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu această ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize. La data de 21.02.2016, ora 8,30, copilul s-a prezentat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde a fost consultat şi i s-a pus diagnosticul de ‘enterocolită dizenteriformă şi rectoragii’. Pentru excluderea patologiei chirurgicale, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a ajuns la ora 8,59, potrivit fişei pacientului de la Unitatea de Primiri Urgente a acestui Spital. Ca urmare a investigaţiilor derulate la această unitate spitalicească, a fost exclusă patologia chirurgicală, recomandându-i-se revenirea la Institutul Matei Balş, unde copilul era aşteptat în vederea internării”, precizează MS în comunicatul citat.

Totodată, MS arată că în aceeaşi zi părinţii au transportat copilul la Spitalul Victor Babeş, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat iar după ce s-a efectuat o nouă serie de investigaţii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic şi revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută.

MS adaugă că marţi, 23 februarie, la orele 22,18, părinţii s-au prezentat cu copilul la UPU din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, unde pacientul a fost diagnosticat cu ”boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”.

”Copilul a fost internat, iar în urma investigaţiilor s-au constatat semne de infecţie, deşi rezultatul coproculturilor s-a menţinut negativ”, se mai arată în comunicatul citat.

MS mai arată că miercuri, la ora 12,20, conform datelor DSP Argeş, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie Bucureşti, fără a se raporta cazul către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în conformitate cu reglementările în vigoare.

”În aceeaşi zi, în jurul orei 15,00 pacientul a ajuns la Spitalul Marie Curie, unde a fost internat la Secţia de Nefrologie. Au fost recoltate analizele de sânge şi coproculturi, în urma cărora s-au evidenţiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urmă testării, s-a pus pus în evidenţă prezenta Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli. Pacientului i s-au administrat soluţii de reechilibrare hidroelectrolitică, plasmă, masă trombocitară, în vederea instalării cateterului de dializă peritoneală. Starea pacientului este stabilă, însă prognosticul este rezervat”, adaugă MS.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalului din Piteşti

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a mers, miercuri seara, la spitalul “Marie Curie” pentru a vedea copilul de un an şi patru luni, transferat astăzi în Capitală, a cărui stare s-a deteriorat, declarând la plecare că se impune demisia conducerii Spitalului din Piteşti.

“Am consultat foile de observaţie. Până în acest moment nu s-a pus problema în niciun moment de acest sindrom. Până azi. Nici analizele nu au relevat aşa ceva. Starea era cu totul alta ieri. Azi a fost transferat de la Piteşti. Este la terapie, starea lui e stabilă, va fi dializat. Ancheta de până acum … sunt foarte, foarte nemulţumit, am instituit ancheta internă, am rechemat şeful Corpului de control de la Timişoara, pentru a relua întreg cazul. Şi INSP este în alertă. Am constatat şi sunt extrem de nemulţumit că din nou, deşi am precizat ca astfel de cazuri să fie raportate direct Direcţiei Sanitare. Am constatat că nu s-a făcut asta. Cer demisia conducerii Spitalului din Piteşti”, a declarat ministrul Sănătăţii, pentru sursa citată.
Un băieţel din judeţul Argeş (Mioveni) a fost internat astăzi la Spitalul Matei Balş, acesta fiind suspect de rotavirus.

Copilul de doar un an şi patru luni, grav bolnav, a fost plimbat între spitalele din Piteşti şi Bucureşti preţ de aproape două săptămâni. Băiatul a ajuns miercuri la Spitalul Marie Curie. În doar câteva ore starea lui de sănătate s-a agravat.

În doar câteva ore, medicii l-au diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în stare gravă. În prezent, este internat la secţia de nefrologie şi s-ar putea, chiar în această noapte, să fie transferat pe secţia de anestezie şi terapie intensivă pentru că are hemoragii masive.

Pe 13 februarie, părinţii au observat primele simptome ale acestui sindrom. Au venit din Piteşti la o clinică privată din Bucureşti şi au fost trimişi, mai apoi, la Institutul Matei Balş unde au ajuns pe 20 februarie, potrivit digi24.ro.

Medicii de acolo i-au trimis din nou la spitalul Grigore Alexandrescu pentru un consult chirurgical. După ce a stat o zi internat, medicii l-au trimis la Spitalul Victor Babeş pentru a i se face mai multe investigaţii.

Pentru că nu au primit niciun diagnostic, în 22 februarie, părinţii au plecat acasă cu copilul, însă starea de sănătate a acestuia nu s-a îmbunătăţit.

Astăzi, au ajuns din nou la Spitalul de Pediatrie din Piteşti în stare gravă, iar medicii l-au trimis la Spitalul Marie Curie.

UPDATE 15.30. Starea copiilor internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” este bună, cu evoluţie favorabilă

Starea de sănătate a copiilor internaţi la spitalul din Bucureşti este favorabilă, 4 dintre aceştia fiind internaţi în continuare în cadrul secţiei de nefrologie, cu evoluţie din ce în ce mai bună.

Un singur copil este internat la terapie intensivă, însă starea acestuia se îmbunătăţeşte.

Conform informaţiilor transmise de către personalul medical din Spitalul “Marie Curie” la Ministerul Sănătăţii, în cursul acestei zile urmează să sosească încă un copil internat iniţial la Spitalul Judeţean din Arges. Acesta are diagnostic de gastro-entercolită severă, dar starea sa va fi evaluată exact când va sosi la spitalul din Bucureşti.

UPDATE 14:00. “Nu putem să spunem nimic până nu ajunge la noi. Este o suspiciune de copil bolnav cu o diaree severă şi trebuie să vedem despre ce este vorba. Este vorba de un copil de un an şi patru luni”, a afirmat, pentru Agerpres, şeful Secţiei de nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

Micuţul are un an şi patru luni, iar părinţii lui au venit cu el direct de la Bucureşti, speriaţi fiind de ceea ce s-a întâmplat cu ceilaţi bebeluşi din judeţul Argeş.

Ministrul Sănătăţii a afirmat luni că starea şapte bebeluşi internaţi la Spitalul Marie Curie se îmbunătăţeşte progresiv, patru dintre aceştia continuă tratamentul sub formă de dializă, doi dintre ei fiind cu evoluţie din ce în ce mai bună.

Ceilalţi trei copii continuă tratamentul de recuperare în insuficienţa renală acută. În cazul copilului internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, autorităţile au subliniat că acesta se află în stare de sănătate bună, însă nu există elemente care să lege acest caz de cele înregistrate în judeţul Argeş.

Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, nu există elemente care să confirme legătura dintre cazuri.

Sursa: www.realitatea.net