News

Bani falși în România! Acestea sunt bancnotele la care trebuie să aveți grijă

17.07.2019 | 10:55
Mai multe bancnote false au fost depistate în România. Sursa foto - facebook

În România au apărut din ce în ce mai des bani falși. Multe dintre aceste bancnote ajung la cetățeni nevinovați, care rămân fără voia lor cu o adevărată gaură în buget. Oamenii legii au arătat și câteva date despre cele mai falsificate bancnote din piața autohtonă. Fără doar și poate, poziția de lider o deține bancnota de 100 de lei. Potrivit unui raport întocmit de angajații Băncii Naționale Române, vechiul milion este preferat de infractori, atunci când vine vorba de falsuri.

Bani falși în România!

Astfel, conform datelor, în acest moment, peste 5500 de bancnote de 100 de lei au fost contrafăcute de către cei care se ocupă de astfel de infracțiuni. Pe treapta a doua în acest clasament se află hârtia de 50 de lei. Din fericire, „doar” 298 de unități au fost descoperite de către oamenii legii. Cel mai greu de falsificat sunt cei de 500 de lei, doar două bancnote au fost depistate, iar în acest top celelalte locuri sunt ocupate de către bancnotele de 200 de lei, 8 la număr și 10 lei, 28 de unităţi.

Este bine de ştiut că bancnotele au câteva elemente de siguranţă. Astfel, pe revers, există imprimat cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă, un patrulater ce conţine valoarea nominală: “1”, “5”, “10”, “50”, “100”, “200”, “500”. Mai mult de atât, seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic.

Bani falși în România! Bancnote
Model de bancnotă falsă descoperită în România. Sursa foto – facebook

Elemente de siguranţă pentru bancnotele româneşti

Nu se termină aici elementele de siguranţă. Seria şi numărul sunt tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, dar se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă. Vă readucem aminte că bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au şi un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.

Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe. Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant. Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, pe avers, în partea stângă jos, elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită.

 

 

Tags:
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis:...
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”