News

UPDATE. GALERIE FOTO! A treia zi de proteste împotriva Guvernului, în Republica Moldova

UPDATE. Protestatarii continua sa marsaluiasca pe strazile din capitala si scandeaza in continuu "Jos Plahotniuc, jos Plahotniuc. Jos mafia"....
23.01.2016 | 00:02
UPDATE GALERIE FOTO A treia zi de proteste impotriva Guvernului in Republica Moldova

UPDATE. Protestatarii continua sa marsaluiasca pe strazile din capitala si scandeaza in continuu “Jos Plahotniuc, jos Plahotniuc. Jos mafia”.

UPDATE. Protestatarii celor trei lideri DA, PSRM si PNM s-au unit si marsaluiesc pe strazile din capitala si indeamna oamenii sa participe la protest. Sute te politisti ii insotesc.

“Studenti veniti cu noi.”

“Afara, afara, javrele din tara”

UPDATE. Manifestantii PSRM si PNM au blocat Bulevardul Stefan cel Mare. S-au aranjat in coloane si merg spre Piata Marii Adunari Nationale, acolo unde urmeaza sa se alature protestatarilor din Platforma DA.

“Unire moldoveni, unire moldoveni.”

Protestele impotriva Guvernului Filip continua si astazi in capitala. Sute de manifestanti ai socialistilor si partidului condus de Renato Usatii s-au adunat in oraselul victoriei, iar mai tarziu acestia se vor uni cu protestatarii Platformei Demnitate si Adevar.

“Trebuie sa anulam votul prin care a fost investit Guvernul Filip.
Raul cel mare pe nume Plahotniuc, ne-a consolidat pe toti. Acum suntem un popor. Suntem toti Republica Moldova. Jos Plahotniuc, jos Plahotniuc.
Nu are dreptul nici Basescu, nici Macovei, nimeni nu are dreptul sa ne spuna cum si impotriva cui sa protestam.”

Igor DODON: “Vine foarta multa lume din raioane, care au hotarat sa vina sa ne ajute. Urmeaza sa ne unim si sa vedem cu vom proceda mai departe.”

Guvernul condus de Pavel Filip, a fost investit pe 20 ianuarie cu votul a 57 de deputati PD, PL, 14 neafiliati si 7 liberal-democrati. In aceiasi zi, aproape de miezul noptii, cabineteul de ministri a depus juramantul fata de seful statului Nicolae Timofti, potrivit protv.md.

Ieri, cei trei lideri ai protestatarilor au depus o sesizare la Curtea Constitutionala privind legitimitatea investirii Guvernului Filip.

Totodata, dupa asta au mers la Resedinta de Stat acolo unde au discutat cu presedintele Parlamentului cerand demisia proaspatului cabinet investit, dizolvarea Parlamentului si anuntarea alegerilor anticipate.

Dupa discutii, Dodon a declarat ca deputatii din majoritatea parlamentara se vor intalni pentru a discuta despre cerintele reprezentantilor protestatarilor si vor veni astazi cu o decizie in acest sens.

Doua zile consecutiv, sute de oameni au mers in fata Parlamentului si au cerut demisia Guvernului Filip si organizarea alegerilor anticipate.

Criza in Republica Moldova| Republica Moldova este intr-o situatie tulbure desi are un nou guvern. In timp ce parlamentul vota noul executiv, condus de Pavel Filip, afara sute de oameni protestau violent.

UPDATE: Manifestantii inarmati cu rangi si dalte au reusit sa sparga usa din spate a cladirii legislativului, unde s-au izbit de scuturile politistilor. Unii au trecut peste capetele scutierilor si au intrat in Parlament. Apoi, protestatarii au inceput sa ii ia pe sus pe politisti si sa ii evacueze din cladire. Situatia a degenerat dramatic, iar la Parlamentul de la Chisinau s-a instalat haosul. Protestatarii s-au imbrancit cu fortele de ordine si au reusit sa ajunga pe scarile parlamentului, decisi sa forteze intrarea.

Manifestantii au deschis una din usile Parlamentului cu ajutorul unei rangi. Politistii baricadati in interior au incercat sa opuna rezistenta si au masat piese de mobilier ca sa impiedice navalirea protestatarilor. Acestia au inceput sa scoata mobila si chiar sa smulga scuturile politistilor. Dupa ce ore intregi au scandat in fata parlamentului “Jos Mafia!”, “Rusine, rusine!”, “Iuda!”, “Jos tradatorii!”, cateva sute dintre protestatari au trecut de cordoanele de politisti si jandarmi. Au doborat gardul si au patruns in curtea din spatele Parlamentului, in timp ce fortele de ordine se straduiau zadarnic sa-i opreasca.

Liderul Platformei civice Demnitate si adevar, Andrei Nastase, a lansat un apel al nesupunere, intrucat, a spus el, “Parlamentul este nelegitim si nu poate lua decizii in numele poporului”. In paralel, protestau si simpatizantii socialistilor si ai Partidului lui Renato Usatii, pro-rus. In interior, sedinta de investitura a noului guvern era la fel de agitata. Votul a fost boicotat de deputatii socialisti care au blocat accesul la tribuna si au facut taraboi cu ajutorul unor vuvuzele, exact cand premierul desemnat incerca sa-si prezinte programul.

Din cauza scandalului, s-a sarit peste runda de intrebari si raspunsuri si s-a trecut direct la vot. Dupa ce saptamana trecuta a incercat zadarnic sa-l impuna ca premier pe controversatul oligarh Vladimir Plathoniuc, coalitia formata in parlament in jurul Partidului Democrat a reusit sa aiba ultimul cuvant. L-a propus in fruntea guvernului pe ministrul comunicatiilor, Pavel Filip.

UPDATE: Protestatarii au parasit nivelul doi al Parlamentului, o parte dintre ei parasind si cladirea. In fata Legislativului sute de oameni continua sa scandeze “Nu cedam”, relateaza ProTV Chisinau.
Politistii au reusit sa incercuiasca Parlamentul si, ulterior, ii scot pe toti protestatarii din Parlament. Fortele de ordine le-au cerut protestatarilor sa manifesteze pasnic in piata din centrul orasului, potrivit agora.md

UPDATE: Ambasada SUA la Chisinau a emis un comunicat prin care indeamna la calm si cheama toate partile sa se abtina de la actiuni violente. Totodata, misiunea diplomatica indeamna autoritatile sa se intalneasca imediat cu protestatarii pentru a discuta ingrijorarile in mod deschis si transparent.

UPDATE: O jurnalista din Chisinau scrie ca e ca in randurile protestatarilor au fost vazuti si persoane cu masti antigaz, relateaza agora.md.

UPDATE: Protestatarii care au reusit sa intre in cladirea Parlamentului incearca sa evacueze politistii baricadati acolo. Acestia sunt luati practic pe sus cate unul si transmisi din mana in mana afara, cu tot cu scuturi, scrie agora.md.

Protestatarii au spart usa din spate a cladirii parlamentului, iar politistii stau baricadati la intrare. Manifestantii incearca sa intre in cladire peste baricade. Ei continua sa scandeze: ‘Jos mafia’, Jos hunta’, ‘Nu cedam’, ‘Noi suntem poporul’.
Deputatii si noii ministri se afla in cladirea parlamentului de la Chisinau, potrivit Timpul.md. Mai multe inregistrari video cu manifestatiile de protest din jurul parlamentului au fost postate pe retelele de socializare. Intr-o inregistrare se poate observa cum protestatarii dau jos gardul de protectie din jurul parlamentului.

UPDATE: Un grup de protestatari forteaza usa de la intrarea secundara a Parlamentului cu cateva dalte si bare. Oamenii striga „Victorie”, mai multi manifestati au reusit sa intre in cladirea Legislativului, scotand cateva scuturi ale politistilor, scrie agora.md

UPDATE: Mai mult de 2.000 de persoane protesteaza in fata cladirii parlamentului de la Chisinau, in urma investirii guvernului condus de Pavel Filip, potrivit radio Chisinau si Unimedia. Protestatarii incearca sa forteze intrarea din spate a cladirii parlamentului. In aceste momente au loc altercatii intre scutieri si protestatari, care scandeaza: ‘Noi suntem poporul ‘,’Jos mafia’, ‘Jos hunta’.

UPDATE: Protestatarii au dat jos un gard lateral si au patruns in spatele Parlamentului. In fata lor se afla un cordon de politisti cu scuturi. Pe moment sunt circa 1000 de oameni in fata Legislativului. O parte din ei se cearta cu politistii, incercand sa intre in cladirea Parlamentului, potrivit agora.md

 

Parlamentul de la Chisinau a votat noul guvern, al carui premier va fi Pavel Filip. In acelasi timp, in fata Parlamentului a pornit o adevarata incaierare.

UPDATE: La scurt timp dupa votul acordat noului Guvern, au izbucnit violente in spatele cladirii Parlamentului. Zeci de protestari au trecut de politisti si au patruns in curte. Unii dintre ei au navalit asupra unui automobil a unui deputat, scrie ProTV Moldova.

Anuntul a fost facut de presedintele legislativului Republicii Moldova, Andrian Candu, citat de Moldpres.

Seful parlamentului a precizat ca Pavel Filip a prezentat deja legislativului programul de guvernare si lista nominala a ministrilor cabinetului sau, transmite Agerpres.

”Initial am propus ca sedinta speciala in care premierul desemnat Pavel Filip va cere votul de incredere al legislativului sa se desfasoare maine (joi), insa majoritatea membrilor Biroului Permanent a propus ca, in situatia in care domnul Filip este pregatit sa ceara votul de incredere al deputatilor, sedinta sa aiba loc chiar astazi (miercuri), la 16:00”, a declarat Andrian Candu.

Democratul Pavel Filip, ministrul in exercitiu al tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a fost desemnat de catre presedintele Nicolae Timofti drept candidat la functia de premier la 15 ianuarie. El este sustinut de o majoritate parlamentara formata din deputatii democrati, cei liberali, fostii deputati comunisti si un grup de parlamentari liberal-democrati.

Sursă: www.stirileprotv.ro