Fotbal international

Bătălie acerbă pentru drepturile TV! Cât costă televizarea meciurilor din marile campionate europene

20.09.2018 | 16:24

Lupta TV pentru euro-supremație în fotbal este tot mai acerbă de la an la an, drepturile de televizare a meciurilor din marile campionate europene fiind tot mai scumpe la fiecare licitație. În comparație, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) se chinuie din răsputeri să păstreze valoarea contractului deja existent și în următorii ani. Vestea bună e că sunt șanse să reușească. Premier League este campionatul pe care toată lumea vrea să-l egaleze în privința încasărilor, dar misiunea celorlalte ligi e greu de atins, ținând cont de nivelul investițiilor care se fac în campionatul Angliei.

Premier League. Englezii sparg toate barierele

Faptul că Premier League este cel mai valoros campionat din lume nu mai este o noutate. În ciuda Brexit-ului, principalii acționari ai cluburilor din Premier League continuă să investească sume colosale în transferuri, care cresc nivelul acestei ligi la un maxim istoric din punct de vedere financiar. Cu investiții de sute de milioane de euro în fotbaliști, bătălia pentru drepturile TV nu putea fi decât una acerbă. Sky Sports și BT Sports sunt coloșii care au câștigat licitația desfășurată la startul acestui an pentru obținerea dreptului de a transmite meciuri din Premier League în perioada 2019-2022. Sumele la care s-a ajuns sunt de-a dreptul incredibile! Sky Sports, care a obținut pachetul majoritar, trebuie să achite 4,17 miliarde de euro, în timp ce BT Sports plătește 1,10 miliarde de euro pentru un pachet cu ceva mai puține meciuri.

Interesant este că liga engleză își deschide porțile și către mediul online. Nu mai puțin de 20 de partide programate în sezonul 2018/19 vor putea fi urmărite exclusiv pe platforma Amazon, în timp ce un meci pe etapă va fi disponibil pe Facebook. Desigur, doar locuitorii de pe teritoriul Angliei vor avea acces la aceste jocuri. În România, Premier League se vede la Eurosport și la Telekom Sport. 5,27 de miliarde de euro costă drepturile TV în Premier League pentru următorii 3 ani.

Serie A. În Italia e haos cu televizarea meciurilor din campionat

În luna februarie a acestui an, compania catalană MediaPro au fost singura care a îndeplinit cerințele Ligii Italiene de Fotbal pentru obținerea drepturilor de transmisiune a următoarelor trei sezoane din Serie A. MediaPro a venit cu o ofertă de 1,1 miliarde de euro per sezon, acceptată de Lega Calcio. Totuși, în vara acestui an, contractul a fost rupt prematur, după ce s-a dovedit în justiție că firma care a intermediat negocierile dintre Media Pro și liga italiană nu a fost tocmai „curată” la nivel juridic. Din această situație au avut de câștigat cel mai mult Sky Italia și Perform, care au devenit astfel noii deținători de drepturi pentru o sumă ceva mai mică: 975 de milioane de euro per an.

Mai interesant este că Mediaset, grupul TV fondat de Silvio Berlusconi, care a transmis o parte din meciuri până acum, a pierdut tot atât la prima licitație din luna februarie, cât și la noua licitație desfășurată în această vară. Managerii brandului au dezvăluit însă că vor negocia cu Sky Italia pentru a obține drepturi de retransmisie la anumite partide. Campionatul Italiei a devenit un punct de atracție pentru microbiști, după ce Cristiano Ronaldo a decis să vină la Juventus. În România, Digisport, TelekomSport şi Look TV transmit Serie A. 975 de milioane de euro pe sezon costă în acest moment drepturile TV ale meciurilor din prima divizie italiană.

La Liga. MediaPro, eșec și în Spania cu drepturile TV

Catalanii de la MediaPro au pierdut șansa de a transmite meciuri din Serie A, dar, mai nou, și din La Liga. Noul contract intră însă în vigoare abia din sezonul viitor și a fost câștigat de grupul spaniol Telefonica. Acest brand a achitat pentru perioada 2019-2024 suma de 4,485 miliarde de euro, îmbunătățind actuala înțelegere deținută de MediaPro cu 30%. Dezastrul nu este totuși total pentru MediaPro, care va avea în continuare posibilitatea de a vinde drepturile TV din campionatul spaniol la nivel internațional.

Javier Tebas, președintele Ligii Spaniole de Fotbal, a declarat după încheierea tuturor contractelor că principalul obiectiv al ibericilor este să ajungă la același nivel cu Premier League în privința banilor obținuți din drepturi TV în următorii zece ani. În România, Digisport, TelekomSport şi Look TV transmit La Liga. 4,485 de miliarde de euro costă drepturile TV pentru următorii 5 ani în campionatul Spaniei.

Ligue 1. Efectul Neymar pe piața drepturilor de televizare a partidelor

Investițiile făcute în ultimii ani de AS Monaco, dar mai ales de PSG, au sporit raza globală de interes asupra campionatului Franței. Jucători precum Neymar Jr și Kylian Mbappe reprezintă adevărate surse de expansiune pentru Ligue 1, dovadă că în vara acestui an a fost semnată cea mai mare înțelegere din istoria fotbalului francez în privința drepturilor TV. LFP, așa cum este denumită Liga Profesionistă de Fotbal din Franța, a cedat drepturile de televizare pentru perioada 2020-2024 cu o sumă exorbitantă: 1,15 miliarde de euro! Este o creștere cu 60% față de precedentul contract, care se ridica la 762 de milioane de euro, de asemenea încheiat pe o perioadă de patru ani.

Pentru prima dată începând cu 1984, Canal+ nu va mai transmite niciun meci. Celebrul brand francez a licitat pentru fiecare opțiune, dar nu s-a ridicat financiar la nivelul rivalelor sale de pe piața media. Cele mai multe sloturi au fost luate de catalanii de la MediaPro, în timp ce alte partide vor fi disponibile pe BeIN Sports. Liga franceză nu a vândut încă ultimele două opțiuni din cauza prețurilor prea mari impuse, dar e de așteptat să ajungă la o înțelegere până la finalul acestui an. În România, Ligue 1 se vede la Digi Sport. 1,15 miliarde de euro pentru patru ani este noul record al drepturilor TV pentru prima ligă franceză, o creștere cu 60 la sută față de precendentul contract.

Drepturile de televizare pentru meciurile din campionatele europene sunt tot mai scumpe
Drepturile de televizare pentru meciurile din campionatele europene sunt tot mai scumpe

Bundesliga. Liniștea germană domnește pe piața televizărilor

Dacă în celelalte patru ligi de top din Europa a fost un an agitat, nimic nou nu s-a produs în Bundesliga. Cel puțin la nivelul drepturilor TV. Liga germană are un contract în desfășurare cu Sky și Cosmote TV încă din 2017, care valorează 4,74 miliarde de euro pentru o durată de patru sezoane. Înțelegerea va expira în 2021, an în care Bundesliga va încerca să se ridice la nivelul campionatului din Anglia. Creșterea față de precedentul contract este cel puțin spectaculoasă, cluburile din Germania încasând acum cu 85% în plus față de perioada anterioară. În România, Bundesliga se vede la Digi Sport și Telekom Sport. 4,74 de miliarde de euro reprezintă contractul în desfășurare pentru Bundesliga, care va expira în vara lui 2021.

Liga 1 Betano. Ultimul sezon cu ISB?

În 2014, LPF vindea drepturile TV pentru Liga 1 Betano cu 167 de milioane de euro către Intel Sky Broadcast, parteneriat care se va încheia la finele acestui sezon. În ultimii ani, competiția internă s-a văzut în direct la Digi Sport, Telekom Sport și Look TV. Gino Iorgulescu, președintele Ligii, încearcă din răsputeri prelungirea contractului cu ISB pentru încă cinci sezoane, în aceleași condiții. Astfel, cluburile din Liga 1 Betano ar urma să-și împartă în continuare 33,4 milioane de euro anual. Se discută și de o premieră absolută: campionatul României să fie transmis într-o țară străină, și anume Ungaria. Rămâne de văzut însă dacă această informație se va concretiza. 33,4 milioane de euro pe sezon este valoarea contractului pentru Liga 1 Betano, înțelegere aflată pe ultima sută de metri. 3,4 milioane de euro încasează campioana Ligii 1 Betano din drepturile TV.

Cupa României și meciurile din Liga 2 se văd de asemenea la Digi Sport, Telekom Sport și Look TV, cu mențiunea că acest contract a fost încheiat pe următoarele trei sezoane de FRF, deținătorul de drepturi asupra celor două competiții. Cluburile din Liga 2 își împart o sumă infinit mai mică decât cele din prima ligă: 500.000 de euro, cu 120.000 de euro în plus totuși față de stagiunea anterioară.

Cum a evoluat piața drepturilor TV pentru prima ligă din România

  • 2000-2004 – 12,2 milioane de dolari – ProTV
  • 2004-2008 – 28,2 milioane de dolari – Telesport
  • 2008-2011 – 101,15 milioane de euro – Antena 1 & RCS
  • 2011-2014 – 101,18 milioane de euro – RCS-RDS
  • 2014-2019 – 167 de milioane de euro – Intel Sky Broadcast