Fotbal international

Bătălie epică! Cine transmite în România Champions League 2018-2021

Patru posturi TV de top se luptă în cea mai dură selecţie a drepturilor TV pentru a transmite partidele competiţiilor europene intercluburi!
25.03.2018 | 23:41
Batalie epica Cine transmite in Romania Champions League 20182021

Forfotă mare în media din România. În perioada 22 februarie 2018 – 22 martie 2018, televiziunile din ţara noastră care au dorit să achiziţioneze drepturile TV pentru a transmite meciurile din UEFA Champions League (plus Supercupa Europei) şi UEFA Europa League au fost obligate să trimită către forul internaţional scrisori de intenţie legate de pachetele pe care le doresc şi ofertele pentru acestea.

Această procedură adoptată de UEFA este în concordonanţă cu normele Comisiei Europene şi vizează drepturile TV pentru UEFA Champions League (sezoanele 2018 / 2019, 2019 / 2020 şi 2020 / 2021), Supercupa Europei (2018, 2019 şi 2020) şi Uefa Europa League (sezoanele 2018 / 2019, 2019 / 2020 şi 2020 / 2021). FANATIK.RO vă prezintă toate culisele războiului care se poartă între giganţii din România!

Prima lovitură pentru PRO TV

Noile negocieri pentru drepturile TV aduc o diferenţă majoră faţă de precedentele contracte încheiate pentru cele trei sezoane anterioare. La presiunea marilor echipe din Europa, care vor bani mai mulţi, UEFA a luat o decizie de o importanţă majoră. Astfel, NU mai există obligativitatea ca vreo partidă să fie transmisă de posturile “free to air”, adică de cele la liber, aflate în grila tuturor firmelor de cablu. Acest lucru se transformă într-un handicap major pentru un competitor de talia PRO TV, post care a intrat deja în cursa ofertelor! Practic, UEFA poate vinde drepturile oricărui post TV, dacă acesta îndeplineşte, evident, principiile de bază. Altfel spus, transmite cine plăteşte mai mult, indiferent de câţi telespectatori nu vor putea vedea partidele! Conform grilei celor 14 pachete, doar rezumatele trebuiesc vândute către posturi “free to air”.

“Balaurul” cu două capete: Digi-Telekom!

Lupta pentru meciurile în care Messi şi Ronaldo fac spectacol este atât de intensă încât dă naştere unor alianţe de nebănuit acum câţiva ani. FANATIK.RO a aflat că, pentru a contracara oferta puternică a celor de la PRO TV, două mari rivale din zona transmisiunilor sportive, Digisport şi Telekomsport, s-au unit într-un adevărat „balaur” media şi au făcut ofertă comună! Motivul este cât se poate de simplu: într-o seară de Champions League, spre exemplu, poate fi transmis în direct o singură partidă, dar toate jocurile sunt extrem de atractive, astfel încât poţi avea un meci de top la jumătate de preţ. Interesant este că Telekom este un jucător foarte activ şi în alte ţări, precum Bosnia, Muntenegru sau Serbia, acolo unde a câştigat deja licitaţia! 

Surpriza vine din Turcia: KANAL D vrea să intre în horă!

Dacă PRO TV, Digisport sau Telekomsport sunt posturi TV obişnuite să liciteze zeci de milioane de euro pentru drepturi din fotbal, surpriza mare poate veni din altă parte. Astfel, neaşteptat pentru unii, KANAL D a depus şi ea dosarul pentru a transmite partide din competiţiile europene! FANATIK.RO a aflat că decizia postului deţinut de patroni din Turcia vine şi ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a avut show-ul “Exatlon”, bazat pe sport şi prezentat de doi comentatori de fotbal, Cosmin Cernat şi Bogdan Socol.

TVR joacă la alibi? Nu, nu joacă deloc!

În fine, a cincea televiziune importantă care ar fi trebuit să îşi dorească să aibă în grilă imagini din UEFA Champions League şi UEFA Europa League este TVR. Deşi are, evident, cea mai mare acoperire, postul public nu va participa la aceste negocieri. O alegere destul de ciudată, dacă ţinem cont că TVR se putea mulţumi cu ceva „firimituri”, de genul rezumatelor, mai ales că acolo sunt vizate posturile “free-to-air”.

Rămâne de văzut cum vor decurge tratativele celor patru televiziuni din România cu forul european şi ce sume vor plăti pentru a transmite cele mai frumoase meciuri de fotbal din lume!

45 de milioane de euro au costat drepturile TV ale UEFA Champions League şi UEFA Europa League în cele trei sezoane anterioare

14 milioane de euro a plătit PRO TV pentru meciurile de calificare ale Naţionalei la Euro 2020, Campionatul European 2020 şi Liga Naţiunilor