Cele mai citite

Foto. 91 de ani de la primul meci transmis la radio! Ziua în care Arsenal şi BBC au intrat în istorie

În urmă cu 91 de ani, pe 22 ianuarie 1927, englezii aveau parte de prima transmisie radiofonică a unui meci de fotbal.
22.01.2018 | 20:32
Foto. 91 de ani de la primul meci transmis la radio! Ziua în care Arsenal şi BBC au intrat în istorie

Astăzi, aproape toate meciurile de fotbal pot fi urmărite la televizor sau pe internet cu ajutorul stream-urilor. Lucrurile stăteau altfel în urmă cu aproape 90 de ani în urmă. Pentru a-şi urmări favoriţii, suporterii erau nevoiţi să meargă pe stadion. Asta până pe 22 ianuarie 1927.

BBC a simţit că fotbalul avea nevoie de o idee revoluţionară şi aceea era de a transmite meciurile de fotbal, în direct, la radio. Arsenal primea vizita celor de la Sheffield United pe Highbury. La masa presei, cu această ocazie, şi-a făcut apariţia Teddy Wakelam, angajat al radioului din Londra.

Teddy Wakelam, primul comentatorul sportiv de la BBC

Producătorul Lance Sieveking a venit cu ideea ca Wakelam să-i roage pe cei care ascultă meciul să împartă o foaie de hârtie în opt pătrate, pentru a “vizualiza” mai uşor meciul. Cu doar câteva zile înaintea meciului, într-unul din ziare a apărut un carton pentru a-i ajuta pe microbişti. Astfel, în lumea suporterilor a început să fie utilizată tot mai des sintagma “înapoi la primul pătrat”. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1, însă comentariul audio s-a pierdut de-a lungul timpului. Cu toatea astea, mai multe comentarii din anii ’30 care au fost descoperite în arhivele BBC au păstrat forma “pătratului” consacrată de Teddy Wakelam. Până la finalul anului 1927, BBC a transmis mai multe competiţii sportive în direct, printre acestea fiind finala Cupei Angliei sau meciuri de tenis de la Wimbledon.

Şase ani mai târziu, românii au putut să asculte primul meci de fotbal transmis la radio în România. Tricolorii învingeau echipa naţională a Iugoslaviei, scor 5-0, în Cupa Balcanică, iar partida era transmisă în comentariul lui Radu Vasilescu, ginerele lui Liviu Rebreanu.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri