Banca JIJIlava: Becali e „fiară” pe partea economică

FANATIK vă dezvăluie cîţi bani a cheltuit clubul de cînd patronul a fost închis şi cît s-a cîştigat în aceeaşi perioadă....
12.10.2013 | 13:53
Banca JIJIlava Becali e fiara pe partea economica

FANATIK vă dezvăluie cîţi bani a cheltuit clubul de cînd patronul a fost închis şi cît s-a cîştigat în aceeaşi perioadă.

 * Activitatea Stelei este controlată în cele mai mici amănunte, chiar şi din spatele gratiilor.

Steaua a rămas fără patron de 144 de zile. Gigi Becali a fost arestat pe 20 mai şi va sta trei ani şi jumătate la Jilava, dar, aşa cum a spus înainte să se predea, conduce echipa din închisoare: „Nu renunţ la club. Măcar atîta bucurie să am”. Becali a ratat participarea la sărbătorirea titlului cu numărul 24, n-a văzut nici cum în vitrina clubului a poposit ultimul trofeu, Supercupa României, şi, cel mai important, n-a apucat să meargă la meciurile care au consfinţit calificarea elevilor lui Reghecampf în grupele Ligii Campionilor. Dar Gigi a avut o activitate foarte intensă pe parte economică, jonglînd cu milioanele din conturile clubului. FANATIK vă prezintă investiţiile şi cheltuielile curente făcute de Steaua cu girul lui Gigi Becali în perioada de cînd acesta se află după gratii.

fanatik.ro a prezentat, în exclusivitate, pe 30 august, scrisoarea pe şase pagini pe care Gigi le-a trimis-o angajaţilor săi din temniţă, care cuprindea ordinele ce trebuiesc executate şi sumele ce pot fi cheltuite cu jucătorii cu care se negocia atunci. E cea mai bună dovadă că Gigi Becali nu lasă nimic la voia întîmplării, cu atît mai puţin orice aspect care ţine de latura financiară. De cînd a fost încarcerat, patronul „roş-albaştrilor” a dat undă verde pentru a se cheltui peste 3.000.000 de euro. Clubul a încasat deja peste 15 milioane de euro, dintre care o parte a fost deja retrasă de Gigi, probabil, în contul datoriei pe care echipa o avea către el.

Steaua in vizita la Cotroceni.

 

TRANSFERURI
Cei mai darnici la achiziţii

Steaua a transferat şapte jucători de cînd Gigi Becali a fost arestat, dar bani s-au dat doar pe trei dintre ei. În Ghencea au venit Florin Niţă, Federico Piovaccari, Adrian Cristea, Mihai Răduţ (revenit după împrumutul de la Pandurii), Pantelis Kapetanos, Ionuţ Neagu şi Fernando Varela. Primii trei au venit din postura de jucători liberi de contract şi, pe lîngă salarii, unii au încasat şi prime de instalare. „Prinţul” Cristea a luat 150.000 de euro, iar Piovaccari – 100.000 de euro. Italianul este cel mai bogat stelist: ia 700.000 de euro salariu, dintre care însă doar 210.000 de euro sînt plătiţi de bucureşteni. Pantelis Kapetanos a fost readus la trupa „militarilor” pentru un efort financiar de aproape o jumătate de milion de euro: 200.000 de euro pentru CFR şi 240.000 de euro salariul grecului.

Steaua a investit serios şi într-o rezervă, Ionuţ Neagu, care a fost cumpărat de la Oţelul Galaţi pentru 500.000 de euro. Fundaşul Fernando Varela a fost cea mai costisitoare achiziţie a „roş-albaştrilor”, fiind achiziţionat în schimbul sumei de 1.000.000 de euro. Nici o altă formaţie din România nu a investit atît de mult în această perioadă.

1.950.000 de euro

este suma totală investită în transferuri.

JUNIORI
Umilinţele echipei mici, bine plătite

Steaua a fost nevoită să încropească pe genunchi o formaţie de juniori Under 19 pe care să o înscrie în UEFA Youth League, o competiţie paralelă cu Liga Campionilor. Echipa este ţinută cu cheltuieli minime: n-are angajat un antrenor cu firmă, ci un profesor de sport, pe Ion Toma, nu are echipament, ci joacă în cel vechi al echipei mari. Singurele cheltuieli sînt cele cu transportul în afara graniţelor. „Acum dăm aproximativ 50.000 de euro pentru charter şi pentru cazare la meciurile din deplasare din Liga Campionilor. De fapt, ce plătim în plus, este cazarea celor mici”, ne-a dezvăluit un şef al grupării din Ghencea. La celelalte grupe de junori, ţinute pentru a îndeplini condiţiile de licenţiere, problemele sînt şi mai mari: nu sînt nici măcar mingi suficiente, echipamentul este vechi şi deteriorat. Despre prime nici nu poate fi vorba, iar salariile antrenorilor sînt mici. „Cu banii daţi pe Varela ţineau centrul de copii şi juniori”, i-a urecheat Mircea Sandu. Nu numai că steliştii nu se gîndesc să investească 1 milion de euro în copii, ci cîştigă această sumă de pe urma echipei înscrise în Youth League!
100.000 de euro reprezintă totalul banilor investiţi în juniori

CHELTUIELI SUPLIMENTARE
Cantonamente pe „barter”

Steaua strînge cureaua chiar şi în anul în care în conturile clubului au intrat sume importante. „Roş-albaştrii” au făcut trei cantonamente de cînd a fost arestat Gigi Becali, cele de astă-vară din Turcia şi din Anglia, plus cel de acum, tot din Turcia (Antalya). În mod normal, un cantonament costă aproape 200.000 de euro. Gigi Becali n-a fost nevoit să scoată prea mulţi bani din buzunare pentru aceste cantonamente, fiindcă oficialii clubului au făcut un barter: au vîndut drepturile de televizare ale meciurilor amicale în schimbul unor gratuităţi la cazare şi la închirierea terenurilor de antrenamente. Steaua mai cheltuie cu închirierea stadioanelor, fie „Naţional Arena”, fie Ghencea, pentru meciurile europene şi din campionat, cu utilităţile de la Ghencea, cu echipamentul, cu medicamentaţia, cu alimentaţia, cu hotelurile, cu chiria apartamentelor jucătorilor din afara României şi a Bucureştiului şi alte necesităţi mai mărunte.

100.000 de euro

înseamnă totalul cheltuielilor suplimentare ale clubului pe lună.

JUCĂTORII
Plafon salarial mărit

Prima măsură a lui Gigi Becali după instaurarea crizei economice a fost stabilirea unui plafon salarial de 10.000 de euro pe lună. Salariul maxim al steliştilor a fost fixat la 120.000 de euro. Din 2008 şi pînă acum, doar Geraldo a avut un contract cu mult peste norma impusă: 180.000 de euro. {i asta pentru că venise din postura de jucător liber. În această vară, nu s-a mai ţinut cont de plafon şi patru dintre cei şapte nou-veniţi au primit remuneraţii peste media impusă: Cristea are 180.000 de euro pe an, Piovaccari – 210.000 de euro, Varela şi Kapetanos cîte 240.000 de euro. Astfel că Steaua trebuie să achite lunar pentru salariile fotbaliştilor aproximativ 400.000 de euro pe lună. Jucătorii au restanţe de cîte două luni la salarii.

800.000 de euro

s-au plătit pe salariile jucătorilor de cînd Gigi Becali a fost închis. În 2008, Steaua achita lunar cîte 600.000 de euro pentru remuneraţiile fotbaliştilor.

„BOXEURII”
50.000 de euro lunar aruncaţi pe apa sîmbetei

Steaua a strîns cureaua la juniori şi a organizat meciul din Cupa României cu Avîntul Bîrsana la Berceni ca să salveze 25.000 de euro, dar aruncă banii pe fereastră plătind jucători care evoluează ca „boxeurii”, cîteva minute la cîteva luni. Mihai Costea cîştigă 11.000 de euro lunar ca să se umple de penibil şi cu Avîntul Bîrsana. Gabi Matei primeşte cîte 9.000 de euro ca să stea mai mult prin spitale, Răduţ are 12.000 de euro pe lună, dar joacă sporadic. Rîpă ia 7.000 de euro, dar nu prinde nici foaia de joc prea des, iar Doru Bratu încasează 4.000 de euro nu se ştie pentru ce. Florin Niţă, rezerva lui Tătăruşanu, cîştigă 6.000 de euro ca să facă dungi pe spate de la banca de rezerve.

49.000 de euro

lunar este totalul salariilor jucătorilor care nu evoluează decît sporadic.

PERSONALUL „TESA”
Luţu – 3.000 de euro ca să bată drumurile la Jilava. Duckadam, salariu înjumătăţit

Gigi Becali plăteşte salarii regeşti şi celor din conducerea tehnică, dar şi din cea administrativă. Cei mai bine plătiţi stelişti, cu excepţia jucătorilor, sînt Mihai Stoica, managerul general, şi Thomas Neubert, preparatorul fizic, care au cîte 10.000 de euro pe lună. Valeriu Argăseală încasează cîte 5.000 de euro, iar medicul Radu Paligora – 2.000. În total, pentru „personalul TESA”, Steaua plăteşte circa 60.000 de euro lunar. O situaţie specială au Ionuţ Luţu, plătit cu cîte 3.000 de euro lunar ca să bată drumurile la Jilava, şi Helmut Duckadam, care a rămas cu un salariu înjumătăţit după arestarea patronului: 1.500 de euro.
60.000 de euro pe lună este totalul salariilor celor din staff-ul tehnic şi administrativ. Antrenorul Laurenţiu Reghecampf cîştigă 25.000 de euro pe lună

RECORD
Au încasat deja 15 milioane, mai aşteaptă peste 20!

Steaua a avut cea mai profitabilă vară din istorie din punct de vedere financiar. A cîştigat deja 15 milioane de euro şi va mai încasa cel puţin la fel de mult.
10.700.000 de euro au venit deja din transferurile jucătorilor Raul Rusescu (vîndut pentru 2,2 milioane la FC Sevilla) şi Vlad Chiricheş (8,5 milioane la Tottenham). „Roş-albaştrii”au mai încasat 1.750.000 de euro din drepturile TV pentru Liga 1, 1.000.000 de euro din biletele la meciurile din tururile preliminare ale Ligii Campionilor, 1.600.000 de euro tichetele la jocul cu Chelsea şi 250.000 de euro de la City Insurance. La această sumă, de 15.300.000 de euro, se vor adăuga aceleaşi sume din drepturile TV şi de la sponsor, plus, grosul, din Liga Campionilor, aproximativ 20 de milioane de euro.
15.300.000 de euro a cîştigat Steaua de cînd Gigi Becali a fost arestat

DECIZIE
Gigi a golit conturile

Gigi Becali a golit recent conturile clubului, a anunţat „Gazeta Sporturilor”. Patronul „roş-albaştrilor” a retras mai multe milioane de euro, aşa cum a mai făcut-o şi-n alte ocazii, pentru a-şi regla alte datorii sau afaceri. Din cauza deciziei de a retrage o sumă mare din conturi, patronul a pus clubul într-o situaţie dificilă. Jucătorii au restanţe salariale de cîte două luni. Discuţiile pentru renegocierea contractelor lui Alexandru Bourceanu şi Ciprian Tătăruşanu trenează, la transferul lui Chiricheş s-a acceptat varianta 8,5 milioane de euro doar cu condiţia ca banii să fie viraţi toţi odată, iar avocaţii care au apărat-o pe Steaua la UEFA au fost plătiţi de Viorel Hrebenciuc. Toate aceste detalii arată că în Ghencea se strînge cureaua. Gigi Becali a trecut constant în declaraţiile de avere cu ce sume a creditat clubul. Ultima variantă oficială, de la finalul anului 2012, era o datorie de 13.100.000 de euro a Stelei către Gigi Becali.

CIFRE

13.100.000 de euro

era datoria Stelei către patronul Gigi Becali

15.000 de euro

a fost amenda pe care UEFA i-a dat-o Stelei după ce fanii s-au dat în stambă la meciul cu Vardar Skopje.

 

Tags: