Sfeştania este făcută de preot în lăcaşurile de cult (biserici) ori în casele ortodocşilor, fiind o slujbă care are ca scop curăţirea sufletului de păcate şi casa de rele. Acest termen, sfeştanie (sau feştanie), este cel mai des utilizat în popor, reprezentând numele popular dat pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfinţirea cea mică a apei.
De ce apelăm la Sfeştanie
Apa sfinţită devine aşa cu ajutorul rugăciunilor preoţilor, fiind sfinţită de Duhul Sfânt. Rolul stropirii cu această apă este acela de a alunga duhurile viclene; de a ierta micile păcate, cum ar fi gândurile rele, mintea curăţindu-se, putând astfel să se îndrepte spre rugăciune. De asemenea, poate alunga bolile, aducând sănătate trupească şi sufletească.
Când puteţi face Sfeştanie în casă
Desi se spune că preotul ar trebui şi poate să săvârşească acest ritual oricând o cere credinciosul, e bine de ştiut că e indicat să se facă într-o zi de post, miercurea sau vinerea. De ce? Pentru că ea, fiind o slujbă de curăţire de păcate, de energii negative acumulate în casă şi în gând, se potriveşte mai puţin cu zilele de sărbătoare sau cu celelalte zile ale săptămânii.
Citeşte mai mult pe Realitatea