Fotbal international

VIDEO. SPECIAL. “Der Klassiker” din ’83 decis de dubla lui Răducanu

Borussia Dortmund - Bayern Munchen se joacă sâmbătă, de la ora 19:30, în etapa a 11-a din Bundesliga. "Der Klassiker", aşa cum este numit de presă, este cel mai important derby din fotbalul...
04.11.2017 | 00:07
VIDEO SPECIAL Der Klassiker din 83 decis de dubla lui Raducanu

Borussia Dortmund – Bayern Munchen se joacă sâmbătă, de la ora 19:30, în etapa a 11-a din Bundesliga. “Der Klassiker”, aşa cum este numit de presă, este cel mai important derby din fotbalul german. Confruntarea dintre cele două echipe a dat, în ultimii ani, multe partide spectaculoase.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, meciul dintre cele două rivale suscita un interes mult mai mare pentru fanii fotbalului din România decât în prezent. În vara lui 1981, Steaua Bucureşti îşi pierdea unul dintre cei mai valoroşi jucători din istoria clubului. Marcel Răducanu, cel poreclit “Samantha” de fanii din Ghencea, alegea Vestul Europei şi fugea în pauza unui meci al echipei naţionale a României. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Motivul pentru care a rămas în Germania

“În primul rând am vrut să-mi dovedesc mie şi celor din ţară că pot face faţă şi fotbalului din Occident. Mă săturasem de lozincile unor generali şi chiar colegi”, şi-a motivat decizia Marcel Răducanu peste ani. Vedeta fotbalului românesc lua calea exilului, într-un moment în care cariera sa era în vârf. Prima ofertă a venit de la Hannover 96. Borussia Dortmund s-a interesat, la rândul ei, de serviciile internaţionalului român.

Ameţit de ofertele ademenitoare, Marcel Răducanu a făcut greşeala să semneze cu ambele echipe. Decizia i-a adus o suspendare, însă Borussia Dortmund îl dorea cu ardoare. BVB a pus pe masă jumătate de milion de mărci, bani acceptaţi de Hannover 96, şi mijlocaşul ofensiv urma să îmbrace tricoul galben-negru. Chiar şi aşa, debutul s-a lăsat aşteptat. “Samantha” trebuia să mai întâi să stea pe bară un an, suspendare impusă de UEFA şi dictată oricărui fotbalist care fugea din ţările comuniste. În România, vestea fugii s-a propagat, în special, prin intermediul, radioului “Europa Liberă”. Fiind gradat, Marcel Răducanu a fost considerat dezertor şi a fost condamnat la cinci ani şi opt luni de închisoare.

I-a zăpăcit pe bavarezi în Borussia Dortmund – Bayern Munchen

Sezonul 1982-83 a fost primul în tricoul lui BVB, iar Marcel Răducanu i-a vrăjit pe vest-germani încă de la primele meciuri. Chiar la debut, mijlocaşul român a marcat un gol în meciul Hertha Berlin-Borussia Dortmund 1-3. Spre finalul primului sezon petrecut în Bundesliga, “Samantha” s-a duelat cu Bayern Munchen, în “Der Klassiker”. La prima confruntare cu gigantul bavarez, românul nu reuşise să rupă gura târgului.

Revanşa a venit pe 21 mai 1983, pe Westfalenstadion din Dortmund. Bavarezii veneau cu tot ce aveau ei mai bun. Jean-Marie Pfaff, portarul naţionalei Belgiei, Klaus Augenthaler, Uli Hoeness sau Karl-Heinz Rummenigge erau în primul “11” al lui Reinhard Saftig. Meciul a fost unul spectaculos, cu opt goluri marcate, câte patru pentru fiecare echipă. Marcel Răducanu a fost cel mai bun fotbalist din primul unsprezece al Borussiei. În minutul 43 a executat magistral o lovitură liberă, învingându-l pe Pfaff, în timp ce al doilea gol a venit după o cascadă de driblinguri prin apărarea bavarezilor. Pe lângă cele două reuşite, Marcel Răducanu a reuşit să fie un pericol constant pentru poarta lui Bayern Munchen.

Cât a jucat la Borussia Dortmund

Prestaţia lui Marcel Răducanu din meci a fost lăudată de jurnaliştii vest-germani. Din păcate, la finalul sezonului 1982-83, Borussia Dortmund a ratat calificarea în cupele europene, însă fanii considerau aducerea românului ca marele câştig al stagiunii. Chiar dacă absentase un an din fotbal, Răducanu a strâns 26 de meciuri în tricoul galben-negru în sezonul de debut, timp în care a marcat nouă goluri.

Marcel Răducanu a petrecut şase sezoane pe Westfalenstadion, fără să câştige vreun trofeu. În 1988 a ajuns la FC Zurich, unde a jucat timp de doi ani. Retragerea din activitate a venit în 1990, însă fostul internaţional român nu a putut să stea prea mult departe de fotbal. La patru ani după ce a agăţat ghetele în cui, Răducanu a deschis o academie de fotbal în Dortmund, loc unde, pentru o perioadă de timp, s-a antrenat şi Mario Gotze.

163 de meciuri a jucat Marcel Răducanu pentru Borussia Dortmund

31 de goluri a marcat Marcel Răducanu pentru Borussia Dortmund