Bursa de la Atena este în creştere, după ce Grecia a ajuns la un acord cu creditorii internaţionali

Indicele principal ASE al Bursei de la Atena înregistrat, marţi, un avans de 1,8%, la 702,57 puncte, iar costurile de împrumut ale Greciei au scăzut, după ce oficialii eleni au anunţat...
11.08.2015 | 13:45
Bursa de la Atena este in crestere dupa ce Grecia a ajuns la un acord cu creditorii internationali
ADVERTISEMENT

Indicele principal ASE al Bursei de la Atena înregistrat, marţi, un avans de 1,8%, la 702,57 puncte, iar costurile de împrumut ale Greciei au scăzut, după ce oficialii eleni au anunţat încheierea unui acord cu creditorii internaţionali, transmite Agerpres.

Marţi dimineaţă, acţiunile celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece, au urcat cu 6,6%, iar indicele bancar elen înregistra un avans de 6%. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scăzut aproximativ 70 puncte de bază, la 10,50%.

ADVERTISEMENT

FOTO. Scenariu înfiorător! NASA a confirmat. Un asteroid cu diametru de 4 kilometri VA LOVI Pămîntul în septembrie 

După 23 de ore de negocieri, care au început luni după amiază, oficialii eleni au ieşit epuizaţi din hotelul în care s-au desfăşurat negocierile, în centrul Atenei, anunţând că cele două părţi au ajuns la un acord, deşi rămân de rezolvat câteva probleme minore.

Valoarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este estimată la 86 miliarde de euro (94,75 miliarde de dolari), dar încă nu există confirmări oficiale ale acestei sume.

ADVERTISEMENT

LOVITURĂ pentru toţi ROM NII CARE AU FACEBOOK! DECIZIA lui Klaus IOHANNIS e DEFINITIVĂ şi se aplică imediat! 

Oficialii eleni se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmând să fie examinat vineri de miniştrii de Finanţe din zona euro, ceea ce va permite Greciei să primească prima tranşă până în 20 august, când trebuie să achite o datorie de 3,2 miliarde de euro către BCE.

Conform surselor din apropierea negocierilor, Grecia are ca obiectiv obţinerea unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, din 2016. Anterior, ţintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB în 2015, un plus de 0,5% din PIB în 2016, 1,75% din PIB în 2017 şi 3,5% din PIB în 2018, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

ADVERTISEMENT

ATENŢIE ROM NI! Avertisment de ultimă oră din partea autorităţilor! ÎNŞELĂCIUNEA ASTA face prăpăd pe internet!  NU DESCHIDEŢI MAILUL care VĂ FURĂ banii din conturi!

Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor fondurilor specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015, dar proporţia ar urma să crească, din cauza declinului economiei şi a impunerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

ADVERTISEMENT

Cele patru mari bănci greceşti — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank — sunt prezente şi pe piaţa din România.

Sursă: www.antena3.ro

ADVERTISEMENT