News

Calendar ortodox, 18 mai : pomenirea sfinților mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel și Hristina

17.05.2019 | 19:00
Calendar ortodox 18 mai  pomenirea sfintilor mucenici Petru Dionisie Andrei Pavel si Hristina
Calendar creștin ortodox, 18 mai. Sursa foto:a1.ro
ADVERTISEMENT

18 mai este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii. Astăzi îl prăznuim pe sfinții mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel și Hristina . De asemenea, creștin ortodocșii îi pomenesc astăzi și pe sfinții mucenici Iraclie, Paulin și Venedim.

Calendar ortodox pentru 18 mai: pomenirea sfinților mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel și Hristina

În această zi, crendioșii săvârșesc pomenirea mai multor sfinți mucenici, printre care Petru, Dionisie, Andrei, Pavel și Hristina. Potrivit calendarului creștin ortodox, sfântul Petru a trăit în orașul numit Lampsac.

ADVERTISEMENT

Dintre aceştia sfântul Petru era din oraşul ce se cheamă Lampsac. Adunându-se la Dacno, domnul cetăţii evridinilor, a silit pe sfântul Petru ca să jertfească Afroditei, şi nevrând acesta să se supună, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu, i-au zdrobit tot trupul cu legături, cu lemne şi cu roate. Pentru aceasta în timpul chinurilor şi-a dat duhul şi a luat de la Dumnezeu cununa nevoinţei. Iar Pavel şi Andrei se trăgeau cu neamul din Mesopotamia, şi fiind ostaşi sub zisul Dacno, s-au dus la Atena cu el. Şi fiind prinşi acolo Dionisie şi Hristina, Pavel şi Andrei i-au luat asupra lor să-i păzească, dar mai apoi ei au poftit pe sfânta Hristina, care era fecioară şi frumoasă şi în vârstă de nuntă, ca să se împreune cu dânşii spre păcat. Iar ea neînduplecându-se nici de cum, în loc să o silească ei şi-au schimbat gândul datorită învăţăturilor ei, şi au crezut în Hristos. Pentru aceasta Pavel, Andrei şi Dionisie au fost ucişi şi îngropaţi de mulţimea pietrelor azvirlite asupra lor; iar sfânta Hristina aruncându-se peste ei, i s-a tăiat capul”.

Pe 18 mai, este pomenit sfântul mucenic Pavel. Sursa foto:doxologia
Pe 18 mai, este pomenit sfântul mucenic Pavel. Sursa foto:doxologia

Sfinții mucenici Iraclie, Paulin și Venedim

Tot astăzi, credincioșii din întreaga țară îi pomenesc pe sfinții mucenici Iraclie, Paulin și Venedim. Aceștia au trăit în Grecia antică și propovăduiau cuvântul Domnului, îndemnându-i pe păgâni să urmeze calea cea bună.

ADVERTISEMENT

Iraclie, Paulin şi Venedim erau din Atena şi propovăduind cuvântul Evangheliei îndemnau pe păgâni şi pe închinătorii la idoli să se întoarcă de la deşertăciunea şi înşelăciunea idolilor. Pentru aceasta au fost prinşi şi duşi la stăpânitorul. Acesta după ce mai întâi i-a bătut cumplit şi a încercat şi alte multe chinuri, şi fiindcă s-au păzit nevătămaţi prin puterea lui Dumnezeu, pentru aceea la sfârşit le-a tăiat capetele, şi aşa au luat fericiţii cununa muceniciei” , se arată în calendarul creștin ortodox.