News

Calendar ortodox 19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

18.04.2019 | 15:43
Calendar ortodox 19 aprilie Sfantul Cuvios Ioan Paleolavritul
ADVERTISEMENT

Potrivit calendarului ortodox, în data de 19 aprilie, se pomenește Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul. Precuviosul s-a pornit de mic spre Dumnezeu și a părăsit desfătarea mândriei lumii. A dorit să se înstrăineze de patria sa și de rudeniile sale, a ridicat crucea, a mers în țară străină și necunoscută pentru Domnul.

Calendar ortodox 19 aprilie: Pomenirea Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

Sosind la cinstitele locuri, a mers la Mănăstirea fericitului Hariton. A săvârșit tot felul de fapte bune, s-a mutat din cele mai deșarte locuri și a fericit mulți oameni. Tot în această zi este și pomenirea sfântului sfințitului mucenic Pafnutie, a sfinților Socrate și Dionisie, dar și a părintelui Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

ADVERTISEMENT
Calendar ortodox 19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul
Cupola Bisericii Sfântul Antonie Maicaneasa

Troparul Sfântului Ioan

”Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin!”

Rugăciunea zilei de joi

„Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine.

ADVERTISEMENT

Acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”, arată doxologia.ro.