News

CALENDAR ORTODOX 2017. Ce sfinţi sărbătorim pe 29 ianuarie!

CALENDAR ORTODOX 2017. În ultima duminică din luna ianuarie creştinii ortodocşi sărbătoresc Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul şi pe Sf. Mc. Filotei. Greco-catolicii îl...
29.01.2017 | 00:05
CALENDAR ORTODOX 2017 Ce sfinti sarbatorim pe 29 ianuarie

CALENDAR ORTODOX 2017. În ultima duminică din luna ianuarie creştinii ortodocşi sărbătoresc Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul şi pe Sf. Mc. Filotei. Greco-catolicii îl pomenesc şi ei pe Sf. ep. Ignaţiu Teoforul, în timp ce la romano-catolici ziua de 29 ianuarie este dedicată Sf. Valeriu.

CALENDAR ORTODOX 2017. Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenită în calendarul creştin ortodox la 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), a fost episcop în marea cetate a Antiohiei, în vremea împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. Pentru credinţa sa, a fost condamnat să fie mâncat de fiare în circul de la Roma.

În scrisoarea trimisă către credincioşii din Roma, Sfântul Ignatie îi ruga să nu se împotrivească jertfei sale, pentru dragostea deşartă pe care o nutresc pentru el. Avea convingerea că numai suferind moartea de mucenic poate fi cineva ucenic adevărat al lui Hristos.

Spunea Sfântul Mucenic Ignatie, că prin legăturile cu care era legat spre a fi adus la Roma a învăţat ca nimic lumesc sau deşert să poftească. Din Siria până la Roma cu fiarele s-a luptat pe pământ şi pe mare, noaptea şi ziua, şi aceste erau închipuite de o ceată de ostaşi (leoparzi), care din ce în ce mai răi se făceau. Însă nedreptăţile lor îl convingeau mai mult că mântuirea este numai prin jertfă.

După ce a fost sfâşiat în circul de la Roma, creştinii din Roma şi cei care-l însoţiseră din Antiohia la Roma au adunat cu grijă oasele ce rămăseseră şi le-au pus într-un loc însemnat, în afara cetăţii. Dar, nu după multă vreme, sfintele moaşte au fost trimise din Roma în Antiohia. Această călătorie a lor a fost cu multă slavă pentru creştini, toţi dorind să le cinstească.
Sfintele moaşte au fost puse întâi în cimitirul de lângă poarta Dafne din Antiohia, iar în vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450), au fost aşezate într-o biserică din cetate, şi erau cinstite ca un izvor de puteri dumnezeieşti în viaţa creştinilor.

Viaţa şi lucrarea sa pentru răspândirea credinţei sunt marcate în fiecare an la 20 decembrie. În această zi, 29 ianuarie, se face pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaşte de la Roma la Antiohia.

Sursa: romaniatv.net