News

Calendar ortodox 22 martie: Sfântul mucenic Vasile din Ancira

21.03.2019 | 16:52
Calendar ortodox 22 martie Sfantul mucenic Vasile din Ancira

Azi, 22 martie, conform calendarului ortodox, se pomenește sfântul mucenic Vasile preotul din Ancira. Acesta a luat mucenicia de la Arieni pe perioada împărăției lui Constanţius. Acesta era un om al credinței care apăra extrem de mult cuvântul Domnului. Vasile a venit la Iulian la Ancira, care a încercat să-l convingă să nu mai aibă credință, ademenindu-l cu bogății și diverse onoruri. „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe cînd El ţi-a încredinţat ţie împărăţia aceasta pămîntească; de aceea va fi luată ea de la tine, foarte curînd.”

Calendar ortodox pentru vineri, 22 martie

Împăratul Iulian a încercat din răsputeri să-l convingă pe mucenicul Vasile pomenit azi, 22 martie, să se lepede de credință, dar acesta nu a vrut deloc să nu-L mai aibă pe Domnul în minte și suflet.  “Au nu ai ruşine de Sfîntul Altar sub care ţi-ai scăpat viaţa din mîinile celor care voiau să te omoare, pe cînd erai copil de opt ani? De aceea iată, îndată îţi va fi ţie răpită această împărăţie lumească iar trupul tău nu va cunoaşte îngropare după ce vei fi pierit cu sunet, căci în chinuri mari vei avea să-ţi lepezi necuratul tău suflet.”

Iulian s-a umplut de furie şi de ură mai mare la auzul acestor cuvinte şi a poruncit ca în fiecare zi să se jupuiască de pe trupul sfîntului cîte şapte fîşii de piele. Aşa au făcut chinuitorii timp de mai multe zile. Fiind din nou adus înaintea împăratului, Sfîntul Vasile a apucat cu mîinile lui una din aceste fîşii şi a aruncat-o în faţa păgînului împărat, strigîndu-i: „Apucă şi mănîncă, luliane, căci dulce îţi este ţie acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viaţa!”

Calendar ortodox 22 martie
Calendar ortodox 22 martie

Canoul de rugăciune al mucenicului Vasile

Împărăteasca Ta Slavă, Îm­părate al tuturor, iubind-o Mă­ritul Mucenic Vasile cu statornicie, a pă­timit pe pământ; prin care învredniceşte-ne şi pe noi Împă­răţiei Cerurilor.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasile, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Viaţa ta cea vrednică de lau­dă, petrecerea cea curată şi ca­lea nevoinţelor tale, te-au făcut pe tine moştenitor al lui Dum­nezeu şi cetăţean al cerurilor, mărite.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasile, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.