News

Calendar ortodox, 4 aprilie: preacuviosul părintele nostru Iosif

03.04.2019 | 16:12
Calendar ortodox 4 aprilie preacuviosul parintele nostru Iosif

În data de 4 aprilie a lunii aprilie, potrivit calendarului ortodox, îl pomenim pe preacuviosul părintele nostru Iosif, scriitorul de cântări. Născut în Eparhia Siciliei, din părinții Plotin și Agata, era binecredincios și blând la obicei, dar și îndeletnicit pururea cu deprinderea dumnezeieștilor Scripturi.

Calendar ortodox, 4 aprilie: pomenirea preacuviosului părintele nostru Iosif

Într-un moment împortant al vieții, a mers cu mama și frații săi la Peloponez, iar de acolo la Tesalini, unde s-a și călugărit și a intrat în nevoințele duhovnicești. Patul lui era pământul, iar așternut pielea. Hainele îi erau sărăcăcioase și hrana puțină, iar băutura apă. Stătea toată noaptea în picioare la rugăciune. Din acestea s-a făcut blând, înțelept și fără pic de răutate.

Fiind atât de bogat sufletește, s-a hirotonit preot. În scurt timp s-a dus la Constantinopol cu Sfântul Grigorie Decapolitul, cu care s-a închis în biserica sfântului Antipa. Iar de vreme ce răsărise eresul cel hulitor de Hristos, al luptătorilor împotriva icoanelor, preacuviosul a pornit la Roma, fiind rugat de unii.

Calendar ortodox, 4 aprilie: preacuviosul părintele nostru Iosif
Preacuviosul era înțelept, fără pic de răutate și blând

Pământul îi era pat, iar pielea așternut

Prinzându-l corăbiile bărbaților, l-au dus legat la Creta și l-au băgat la închisoare, acolo unde a învățat pe toți calea mântuirii și a scăpat pe mulți din mâinile diavolului. Tot acolo i s-a arătat și un om cu sfințită cuviință pe nume Mira Lichiei care i-a zis: „Iată, primeşte această cărticică; şi el, luând-o, citea şi cânta acestea: “Grăbeşte, Indurate, şi sârguieşte ca un milostiv spre ajutorul nostru, că poti voind”.

Şi această cântare, o minune, se făcu dimineaţa lucru aievea. Căci atunci murind Teofil ocrotitorul eresului, Biserica lui Hristos a dobândit iarăşi podoaba şi buna-cuviinţă a cinstitelor icoane”, se arată în noutăți-ortodoxe.ro.