News

Calendar ortodox, 8 mai: pomenirea Sfântului apostol Ioan

07.05.2019 | 16:00
Calendar ortodox 8 mai pomenirea Sfantului apostol Ioan
Calendar creștin ortodox. Sursa foto:doxologia.ro

8 mai este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii. Astăzi îl prăznuim pe Sfântul apostol și Evanghelist Ioan. Toto astăzi, creștin-ortodocșii îi pomenesc pe Sofronie, patriarhul Ierusalimului, dar și pe părintele Arsenie cel Mare.

 Calendar ortodox pentru ziua de 8 mai: pomenirea Sfântului apostol Ioan

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îl pomenesc pe Sfântul apostol și Evanghelist Ioan.  Potrivit calendarului ortodox român, acesta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos.

Preabunul Dumnezeu şi Iubitorul de oameni Domnul nostru, pe cei ce s-au nevoit cu osârdie pentru Dânsul, pe sfinţii Săi ucenici şi apostoli, prooroci şi mucenici, şi pe toţi cei ce bine au plăcut Lui, nu i-a învrednicit numai Împărăţiei cerurilor şi veşnicelor bunătăţi, ci şi locurile în care au strălucit şi au fost îngropaţi ei, le-au luminat cu multe minuni, arătându-le pline de daruri. Astfel şi mormântul în care fusese îngropat marele apostol şi evanghelist Ioan de Dumnezeu cuvântătorul, în toţi anii izvorăşte şi izbucneşte afară fără de veste în a opta zi a lunii lui Mai, din suflarea Sfântului Duh, praf şi pulbere sfântă pe care locuitorii de acolo o numesc mană. Şi aceasta luând-o cei ce vin acolo, o au pentru izbăvirea de toate bolile, spre tămăduirea sufletelor şi sănătatea trupului slăvind pe Dumnezeu şi pe robul Său Ioan cinstindu-I” , se arată în calendarul creștin-ortodox.

Sfântul apostol Ioan. Sursa foto:doxologia.ro
Sfântul apostol Ioan. Sursa foto:doxologia.ro

Prăznuirea  preacuviosului Sofronie, patriarhul Ierusalimului

Tot pe data de 8 mai, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe preacuviosul Sofronie, patriarhul Ierusalimului. „Se cuvine a şti că tatăl cuvântătorului de Dumnezeu era Zevedeu, iar maica sa era Salomi, fiica lui Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu. Pentru că Iosif a avut patru feciori: pe Iacov, pe Simeon, pe Iuda şi pe Iosif, şi trei fiice: pe Estir, pe Marta şi pe Salomi, care a fost femeia lui Zevedeu şi maică a lui Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. Deci Mântuitorul era unchi lui Ioan, pentru că era frate al Salomiei, fiica lui Iosif.

Se cuvine să ştim că în vremea când a fost vândut Domnul nostru iudeilor şi a fost răstignit, au fugit toţi. Dar Ioan, ca un iubit, a fost de faţă la vânzarea şi la răstignirea Lui, şi a venit şi la mormânt cu Petru” , se arată în calendarul creștin-ortodox.