News

Calendar ortodox 9 iulie 2019: Biserica îl pomenește pe Sfântul Pangratie

08.07.2019 | 16:45
Calendar ortodox 9 iulie 2019 Biserica il pomeneste pe Sfantul Pangratie
Calendar ortodox 9 iulie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de marți, 9 iulie 2019, Biserica îl pomentește pe Sfântul Pangratie. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți luptători cu păgânii în perioada Imperiului Roman. A devenit sfânt după ce și-a dat viața într-o bătălie cu Manton, conducătorul Siciliei, care nu suporta faptul că Pangratie propovăduia ideile creștine, desființându-i pe idolii la care se închinau oamenii.

Calendar ortodox 9 iulie 2019: Cine a fost Sfântul Pangratie

Pangratie a avut o poveste interesantă de viață. Acesta s-a născut în Antiohia și, încă de mic, s-a dus cu părinții la Ierusalim pentru a cunoaște minunile făgăduite de Iisus Hristos și credința în Dumnezeu. Sfântul Pangratie a fost cunoscut și de Apostolul Petru, care l-a apreciat și l-a ajutat învățându-l de bine în lupta sa pentru credință.

Sfântul Pangratie a fost botezat după Înălțarea Domnului. O mare parte din viața sa a viețuit într-o peșteră, doar cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Mai târziu, văzând îndărătnicia sa și felul în care se ostenea pentru binele semenilor încercând să-i aducă pe calea cea dreaptă, Sfântul Petru l-a hirotonit episcop al Tavromerniei, în Sicilia.

Sfântul Pangratie a fost episcop al Taorminei. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfântul Pangratie

Aici avea să îl cunoască pe cel mai mare dușman al său, conducătorul Siciliei, Manton, cel care l-a și ucis într-un final. În Sicilia, Sfântul Pangratie i-a îndepărtat pe idoli și i-a convertit pe mulți păgâni la creștinism. Acvilin a fost primul conducător al Siciliei care a încercat să îl omoare pe Pangratie, dar nu a reușit.

L-a protejat în fața soldaților lui Acvilin Sfânta Cruce, pe care o ținea înaintea dușmanilor. Când armata romană era la un pas de Pangratie, s-a lăsat brusc întunericul, iar soldații s-au speriat foarte tare și au ajuns să se omoare între ei. Următorul conducător al Siciliei, Bonifatie, a trecut la creștinism, iar cel care l-a înlocuit, Manton, a fost cel care l-a trimis pe Pangratie în rândul celor drepți.

Tot pe 9 iulie Biserica Ortodoxă îi mai amintește pe Sfântul Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei și Mucenicii Andrei și Prov. Mai jos, îți vom prezenta cea mai puternică rugăciune pe care o poți adresa Sfântului Pangratie, convertitorul păgânilor la creștinism.

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Pangratie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Cântare de biruinţă să cântăm toţi lui Dumnezeu, Cel Ce a făcut minunate minuni cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel, că S-a preaslăvit. Preacinstită piatră te cunoaşte pe tine Biserica, Sfinte Pangratie, întărindu-se pururea cu tăria cuvintelor tale. Pentru aceea, cinsteşte astăzi pomenirea ta”, este rugăciunea către Sfântul Pangratie.

De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”