News

Calendar Ortodox marți, 16 aprilie 2019: Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

15.04.2019 | 23:03
Calendar Ortodox marti 16 aprilie 2019 Sfintele Mucenite Agapi Hionia si Irina

Potrivit calendarului ortodox, la data de 16 aprilie 2019, sunt sărbătorite Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina, care erau surori și locuiau în cetatea Aquileia. Ele au trăit în vremea împăratului Dioclețian, care a poruncit uciderea părintelui Hrisogon. După ce Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot bătrân, unde se afla trupul neînsuflețit al lui Hrisogon, acesta l-a înmormântat după rânduială.

Calendar Ortodox marți, 16 aprilie 2019: Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

La o lună de la moartea sa, Sfântul Hrisogon i s-a arătat în vis lui Zoii și i-a spus că după nouă zile, cele trei surori ale sale, fecioare, vor fi omorâte ca martire, iar el va fi ucis de asemenea. Așa s-a și întâmplat, Zoii a murit, iar surorile lui au refuzat să se închine idolilor, mărturisindu-l pe Hristos.

Au fost trimise la închisoare și torturate, iar apoi au fost ucise cele două surori mai mari, arzându-le de vii. Pe Irina au ținut-o vie pentru a o necinsti. Dar îngerii Domnului au ferit-o, au dus-o pe undeal și, pentru că soldații nu au ajuns la ea, au ucis-o cu arcul.

Surorile cele mari au fost arse de vii
Surorile cele mari au fost arse de vii

Sfanta Anastasia, auzind de moartea fecioarelor în vis, a adunat trupurile acestora și le-a ingropat cu cinste. Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina primit moarte martirica la anul 304.

Tropar

  • ”Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”Tot astăzi, se pomenesc:
  •  Sfintilor Felix episcopul, Ianuarie preotul, Furtunat si Septemiu;
  • Sfintilor mucenici Leonid, Harisa, Nichi, Galini, Calida, Nunehia, Vasilisa si Teodora;
  • Sfintei mucenite Irina;
  • Sfantul mucenic Mihail Vurliotul.