News

Călin Popescu Tăriceanu, scrisoare pentru Klaus Iohannis! Cere ca Augustin Lazăr să fie revocat

03.04.2019 | 12:05
Calin Popescu Tariceanu scrisoare pentru Klaus Iohannis Cere ca Augustin Lazar sa fie revocat

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis, cerându-i revocarea urgentă a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general. Solicitarea sa vine în contextul în care au apărut informații în presă conform cărora Lazăr ar fi fost implicat în persecutarea lui Iulius Filip, deținut politic.

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu despre acuzațiile aduse lui Augustin Lazăr

Călin Popescu Tăriceanu spune că procurorul general al României nu a negat faptele ci a încercat “doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce priveşte persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, şicanat, torturat şi lipsit de libertate de către regimul comunist.”

Liderul Senatului mai susține și că ar trebui făcută o clarificare urgentă a informațiilor care spun că Augustin Lazăr ar fi făcut parte din procurorii absolvenți ai școlii de la Bran. Tăriceanu spune că procurorii instruiți aici făceau “anchete speciale pe bază de tortură, şantaj, substanţe halucinogene.”

Augustin Lazăr se confruntă cu o serie de acuzații. Călin Popescu Tăriceanu a cerut revocarea sa

De ce îi cere Tăriceanu lui Klaus Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr

În scrisoarea sa, Tăriceanu mai precizează că România a ratat șansa de a avea o lege a lustrației, prin care foștii securiști și nomenclaturiști ai PCR nu ar mai fi avut acces în funcții înalte. El îi cere președintelui revocarea lui Augustin Lazăr, pentru ca Iohannis să demonstreze că independența justiției de care vorbește “nu este doar un slogan electoral”, ci un principiu în care șeful statului crede cu adevărat.

“Vom lăsa lucrurile aşa cum sunt? Vom continua să tolerăm ca procurorii oneşti ai României să fie conduşi de un complice al regimului securisto-comunist?”, mai afirmă Călin Popescu Tăriceanu, în scrisoarea adresată președintelui României.

Augustin Lazăr reacționează după acuzațiile care i se aduc

Jurnaliștii de la Lumea Justiției au publicat, recent, o investigație în care îl acuză pe Augustin Lazăr că a făcut parte dintr-o comisie care a refuzat eliberarea disidentului Iulius Filip. Procurorul general a negat acuzațiile și a susținut că aceste informații fac parte dintr-o campanie menită să-l discrediteze.

El a arătat că are o decizie a CNSAS care atestă că nu a colaborat cu Securitatea și spune că rolul comisiei din care a făcut parte “nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată”, ci doar să verifice dacă cei condamnați au indeplinit o fracție minimă obligatorie din pedeapsă.

Iulius Filip a primit o condamnare de 5 ani și 4 luni de închisoare, în anul 1981, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu. Acesta și-a exprimat, într-o scrisoare, sprijinul față de mișcarea anticomunistă poloneză “Solidaritatea”, lucru care a contribuit la pedeapsa primită.