Fotbal international

Campionatul Mondial al Cluburilor 2018: echipe, meciuri, rezultate live. Real Madrid şi-a aflat adversara din semifinale

15.12.2018 | 17:34
Campionatul Mondial al cluburilor 2018. Competiţia are loc între 12-22 decembrie

Miercuri, 12 decembrie, începe în Emiratele Arabe Unite o nouă ediţie din Campionatul Mondial al cluburilor. FANATIK.RO te va ţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe parcursul competiţiei. Pentru început vă prezintă toate elementele esenţiale despre Campionatul Mondial al cluburilor, care a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 15.

UPDATE, ora 20:26 / Al Ain (Emiratele Arabe Unite) a învins-o pe Esperance Tunis, scor 3-0, şi s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor. Arabii vor întâlni în următoarea fază a competiţiei pe River Plate, meci care se va disputa pe 18 decembrie.


UPDATE, 15 decembrie / Kashina Antlers (Japonia) s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor. Asiaticii i-au învins pe C.D. Guadalajara, scor 3-2. Japonezii vor juca împotriva lui Real Madrid în semifinale, partidă programată pe 19 decembrie. Sâmbătă se mai dispută, de la ora 18:30, meciul Esperance de Tunis – Al Ain.


La Campionatul Mondial al cluburilor participă campioanele continentale din acel an plus reprezentanta ţării organizatoare, care pentru 2017 şi 2018 a fost desemnată a fi Emiratele Arabe Unite. Meciurile se desfăşoară în două oraşe, Abu Dhabi şi Al Ain, ambele însă componente ale emiratului Abu Dhabi, unul dintre cele şapte emirate care alcătuiesc acest stat.

Campionatul Mondial al cluburilor are opt echipe participante

În total sunt prezente un număr de şapte reprezentante continentale plus echipa Al Ain din campionatul Emiratelor Arabe Unite, club campion în ultima ediţie de campionat înm faţa lui Al Wahda, pregătită de Laurenţiu Reghecampf la acea vreme. Între timp Reghe s-a despărţit de clubul Al Wahda. Aşadar, sunt opt echipe, dar ele nu sunt împărţite în două grupe, cu meciuri fiecare cu fiecare, pentru că este o competiţie pe o durată scurtă, 12-22 decembrie.

Abu Dhabi stadion. Unul dintre cele două stadioane gazdă, unde se va juca şi finala
Abu Dhabi stadion. Unul dintre cele două stadioane gazdă

Se joacă în total 8 meciuri. Există un tur preliminar, în care pe 12 decembrie, pe stadionul din Al Ain, se vor întâlni campioana Emiratelor, chiar echipa locală şi campioana zonei Oceania, Wellington, din Noua Zeelandă. Următoarea rundă este programată pe 15 decembrie. Atunci se vor întâlni în sferturi de finală campioana Africii, Esperance Tunis cu învingătoarea din turul preliminar (Al Ain sau Wellington) şi campioana Asiei, echipa japoneză Kashima Antlers cu campioana CONCACAF, gruparea mexicană Guadalajara.

Doar Real Madrid a câştigat trofeul dintre cluburile participante

Semifinalele sunt programate pe data de 18 şi 19 decembrie şi abia atunci intră în competiţie şi cele mai bune echipe, respectiv campioana Europei din ultimii trei ani, Real Madrid şi recenta câştigătoare a Copei Libertadores, după o finală cu mai multe amânări la retur, echipa argentiniană River Plate. Real Madrid va avea în faţă pe învingătoarea dintre Kashima Antlers şi Guadalajara, iar River Plate cea din dubla Al Ain/Wellington – Esperance Tunis. Pe 22 decembrie sunt programte partida pentru locul 5, finala mică şi finala CM al cluburilor, toate la Abu Dhabi.

Dintre echipele prezente doar Real Madrida câştigat CM al cluburilor. A făcut-o în trei rânduri, în 2014, 2016 şi 2017. Este la a 5-a participare. La a doua sunt River Plate (a mai fost în 2015), Eperance Tunis (a mai fost în 2011) şi Kashima Antlers (a mai fost în 2016). Real Madrid a jucat în 2016 finala tocmai cu japonezii de la Kashima Antlers, pe care ar putea-o întâlni acum în semifinale şi a fost unul dintre cele mai controversate succese ale galacticilor, pentru că au fost copios ajutaţi de arbitrajul africanului Janny Sikazwe. Kashima e singura echipă niponă ajunsă vreodată în finala CM al cluburilor.

Cine sunt arbitri la Campionatul Mondial al cluburilor

FIFA a desemnat arbitri din şase ţări pentru a conduce meciurile de la CM al cluburilor. Brigăzile vor fi alcătuite în totalitate din reprezentanţii unei ţări. Cei şase centrali sunt italianul Gianluca Rocchi, brazilianul Wilton Sampaio, japonezul Ryuji Sato, americanul Jair Marrufo, neo-zeelandezul Matthew Conger şi etiopianul Bamlak Tessema Weyesa.

Campionatul Mondial al cluburilor 2018. Acesta este trofeul câştigat de trei ori de Real Madrid şi ultimele două ediţii consecutiv
Campionatul Mondial al cluburilor 2018. Acesta este trofeul câştigat de trei ori de Real Madrid

Actul de naştere al CM al cluburilor s-a semnat în 1993, la Las Vegas, la congresul FIFA şi a fost o idee prezentată de patronul de atunci al lui AC Milan, Silvio Berlusconi. De atunci şi până în prezent s-au jucat 14 ediţii, prima în 2000, iar cluburile învingătoare sunt: Real Madrid şi FC Barcelona de trei ori, Corinthians 2, Sao Paolo, Internacional, Bayern Munchen, AC Milan, Inter şi Manchester United. Continentul african a ajuns de două ori în finale, în 2010 congolezii de la Mazembe şi în 2013 Raja Casablanca.

Cum se poate schimba formatul competiţiei din 2021

Însă viitorul competiţiei are mari şanse să schimbe complet formatul începând cu 2021. FIFA a decis ca să participe 24 de echipe, iar competiţia să nu mai fie anuală, ci odată la patru ani. La prima ediţie ar urma să participe câte două echipe din Africa, Asia şi America de Nord, cinci din America de Sud, una sau niciuna din Oceania şi restul din Europa, din rândul câştigătoarelor Champions League în ultimii patru ani, finalistele din ultimii patru ani şi câştigătoarele Europa League din ultimii patru ani. Plus reprezentanta ţării organizatoare. În total 31 de meciuri.