Fotbal international

Când se joacă Viitorul-Levski Sofia sau AEK Larnaca în turul 3 preliminar Europa League, dacă echipa lui Hagi trece de Gent

22.07.2019 | 15:55
Cand se joaca ViitorulLevski Sofia sau AEK Larnaca in turul 3 preliminar Europa League daca echipa lui Hagi trece de Gent

Viitorul Constanța a avut două variante de a intra în cupele europene în acest sezon. Pentru că a terminat în campionat pe locul 3, în fața Craiovei, iar locul 3 înseamnă bilet pentru preliminariile Europa League. A doua cale era câștigarea Cupei României, care aducea micul avantaj că învingătoarea era scutită de participarea la primul tur preliminar din Europa League, fiind admisă direct în turul secund. Ceea ce s-a și întâmplat, echipa lui Gică Hagi cucerind Cupa României, după o finală thriller cu Astra Giurgiu și Viitorul a fost singura noastră reprezentantă care la ora când Clujul, FCSB și Craiova porneau drumul încă din turul 1 în preliminariile Champions League și Europa League care a mai avut timp de pregătire. Însă și de incertitudine, pentru că UEFA a anunțat târziu care este adversarul din turul doi.

Când se joacă Viitorul-Levski Sofia în turul 3 preliminar Europa League

  • Manșa tur Levski – Viitorul se joacă pe 8 august
  • Manșa retur Viitorul – Levski se joacă pe 15 august

Dubla va deveni oficială doar în momentul când Viitorul o va elimina pe Gent, iar Levski Sofia îi va elimina pe ciprioții de la AEK Larnaca.

Cine este Levski Sofia, posibila adversară a Viitorului din turul 3 preliminar al Europa League

Levski are un lot evaluat la 16 milioane de euro, însă este sub nivelul rivalelor Ludogoreț și  ȚSKA Sofia. Interesant este că de politica de transferuri a clubului s-a ocupat în ultimele luni Giovani Becali, un apropiat al lui Gică Hagi.

Campionatul Bulgariei a început în același timp cu cel din România, astfel că Levski se află la același nivel de pregătire cu Viitorul. Levski are rezultate modeste în Europa în ultimii ani, precedenta oară când a jucat în grupele Europa League fiind în 2011! Anul trecut, bulgarii au fost scoși încă din primul tur de Vaduz, din Liehctenstein.

Cine este AEK Larnaca, posibilul adversar al Viitorului Constanța în turul 3 preliminar Europa League

AEK Larnaca este un club cipriot destul de tânăr ca vârstă, pentru că s-a înființat în 1994, din fuziunea a două grupări locale, EPA și Pezoporikos. Nu a reușit să câștige niciodată titlul, deși de patru ori a terminat pe poziția secundă. De două ori și-a adjudecat Cupa Ciprului, ultima dată chiar sezonul trecut. În 2012 a făcut parte din grupele Europa League alături de Steaua, Maccabi Haifa și Schalke 04, terminând pe locul 4. Din 2014 a început era spaniolă la Larnaca, prim venirea pe bancă a lui Thomas Christensen, care în urmă cu trei ani a trecut la Apoel Nicosia și în loc a venit actualul tehnician Imanol Idiakez, care din cei nouă spanioli din lot obișnuiește să trimită pe teren în mod regulat șapte. Însă cel mai periculos jucător, golgeter cu 22 de realizări în ultimul sezon este francezul Florian Taulemesse.


 

Viitorul era pregătită să se bată cu Antwerp al lui Loți Boloni, dar forul continental a schimbat situația, după ce a exclus pe Mechelen din cupele europene și a adus-o pe Gent în fața constănțenilor. Un adversar speretorie în trecut, însă acum oamenii lui Gică Hagi au fost o altă echipă decât cea de la 0-5 de acum trei ani și au obținut o superbă calificare în turul 3 preliminar.

Viitorul Constanţa în turul 3 preliminar Europa League. Gică Hagi a creat o echipă frumoasă la Constanța

Șanse egale în turul 3 preliminar

Viitorul a fost cap de serie la tragerea la sorți a turului 3 preliminar, dar tot a dat peste o echipă puternică, șansele la calificare fiind undeva la 50/50 la sută. Cunoscând însă ambiția copiiilor lui Gică Hagi se poate spune că aceștia își dau acum examenul de maturitate și vor să demonstreze că la Viitorul chiar se face performanță. Meciurile din această etapă a competiției au loc pe 8 și 15 august.

Echipa lui Gică Hagi joacă la această oră cel mai frumos fotbal din România, cu o circulație rapidă și precisă a balonului, cu pressing înalt, din jumătatea adversă și jucătorii, deși foarte tineri, au mare căutare pe piață, Academia lui Hagi producând talente pe bandă rulantă, care pot înlocui imediat pe cei care sunt vânduți pe sume foarte bune.

Gică Popescu prefațează duelul cu Gent! “Avem un adversar cu multă experiență în Europa”

Gică Popescu, președintele celor de la Viitorul, a prefațat dubla pe care echipa sa o va disputa contra lui Gent. Popescu consideră că dubla cu Gent va fi foarte dificilă, dată fiind experienţa în cupele europene a belgienilor şi timpul scurt pe care Gică Hagi l-a avut pentru pregătirea meciurilor. Adversara Viitorului a fost schimbată în ultimul moment, Antwerp, echipa anunțată inițial, urmează să intre direct în turul trei preliminar, după un scandal ce a lovit fotbalul belgian.

Eu cred că trebuie să privim la turul pe care îl avem în față,Viitorul are o adversară foarte puternică cu mult mai multă experiență în cupele europene. Meciurile noastre sunt foarte dificile. Deocamdată ne gândim doar la Gent, e un meci atât de greu încât nu ne gândim la ceea ce se va întâmpla după aceea, chiar dacă va fi Levski sau Larnaca. Gent pleacă ca favorită în această dublă, am avut dezavantajul că n-am știut de la început cu cine vom juca, nu este o situație tocmai placută, dar trebuie să ne adaptăm și să ne ridicăm la nivelul adversarei. Pregătirea tactică n-am avut timp să o facem perfect, pentru că noi credeam că vom juca cu Antwerp, dar Gică a studiat în aceste zile și va transmite echipei toate informațiile pe care el le are. 

Mi se pare o discriminare a celor de la Uefa că noi începem atât de devreme în preliminarii. Orice participare în grupe, fie Champions League sau Europa League, va fi o performanșă mare, depinde mult  de ce adversare vom întâlni. Ar trebui echipa campioană și cele de pe locul doi și trei să aiba un acces mai ușor către grupe.