News

Care sunt noile reguli privind pandemia: Măsurile aprobate de CNSU. Ce îi aşteaptă pe nevaccinaţi

Care sunt noile măsuri aprobate privind pandemia de coronavirus, conform CNSU.
30.09.2021 | 21:06
Care sunt noile reguli privind pandemia Masurile aprobate de CNSU Ce ii asteapta pe nevaccinati
Care sunt noile reguli privind pandemia. Măsurile propuse de CNSU joi seară. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a stabili noi reguli privind pandemia, în contextul în care am atins un record de infectări de la începutul acesteia.

Noile propuneri ale CNSU privind pandemia de coronavirus

Astfel, deciziile CNSU vizează măsuri sanitare pentru ca riscul de răspândire să fie cât mai mic. Una dintre propuneri este referitoare la evenimente:

ADVERTISEMENT

„Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea adoptată joi.

Astfel, noile reguli ale CNSU privind pandemia arată că persoanele vor putea participa la diverse evenimente, nu numai nunți sau botezuri, doar dacă sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală, în cazul localităților cu incidența cazurilor de coronavirus mai mare de șase la mie.

ADVERTISEMENT

Varianta cu testul negativ nu mai este luată în calcul, a explicat și premierul Florin Cîțu, deoarece în cazul acestor persoane riscul ca ele să contracteze infecția este unul foarte mare.

Multe dintre activități vor fi disponibile doar pentru persoanele vaccinate sau care au făcut deja COVID-19

Așadar, în multe locuri publice vor putea merge doar persoanele care s-au vaccinat de cel puțin zece zile sau cei care au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT

Este cazul și pentru cinematografe, la activități culturale în aer liber, concerte, festivaluri, sau activități sportive în aer liber.

 ”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, a spus premierul Cîțu la postul național de televiziune.

ADVERTISEMENT

De asemenea, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise, în zonele unde incidența cazurilor de coronavirus depășește șase la mia de locuitori.

„Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, se mai arată în hotărârea CNSU.

Magazinele se vor închide la ora 22, vineri, sâmbătă și duminică, în zonele cu incidență peste șase și în localitățile cu incidență peste 7,5, ele vor funcționa până la această oră în fiecare zi.

Persoanele care au trecut prin boală pot circula și dacă sunt interdicții de această natură în localitatea în care trăiesc. La fel este cazul și pentru cei vaccinați.

Toate măsurile aprobate în CNSU pot fi consultate aici.

ADVERTISEMENT
Tags: