O casă modestă din piatră şi mortat, amplasată pe mijlocul unui deal, înconjurată de două morminte şi o biserică ar fi casa în care a copilărit Mîntuitorul, spune un arheolog britanic. Dacă teoria lui Ken Dark este corectă, atunci un mare mister al creştinătăţii este pe cale de a fi elucidat: locul în care ar fi copilărit Isus.
Începînd cu anul 2006, dr. Ken Dark a încercat să identifice în localitatea Nazareth din nordul Israelului, casa în care Fecioara Maria şi Iosif l-ar fi crescut pe Fiul lui Dumnezeu, iar rezultatul căutărilor sale a fost publicat în prestigioasa revistă „Biblical Archaeological Review”.
Casa lui Isus a fost localizată de arheologul britanic sub clădirea Mînăstirii „Surorile Nazarethului”, în imediata vecinătata a Bisericii „Buna Vestire”. Locuinţa este identică majorităţii locuinţelor de la începutul secolului I, săpată în calcar, cu mai multe camere şi cu scară interioară. Ce este cu adevărat surprinzător este că una dintre uşi a reuşit să „supravieţuiască” veacurilor, la fel cum s-a întîmplat şi cu o parte a podelei din cretă.
Interesul arheologic în jurul acestei construcţii cu o importanţă specială pentru creştinătate s-a născut pentru prima dată în 1880, iar cercetările au fost continuate în 1936 de preotul iezuit Henri Senes.
Proba cea mai puternică adusă în susţinerea ideii că în această casă a copilărit Isus este reprezentată de textul unui pelerin creştin – “De Sanctis Locus” -, care relatează calatoria sa către Nazareth şi discuţia purtată cu un episcop, care îi vorbeşte despre “o biserică aşezată pe locul în care odată a fost casa în care Domnul a fost hrănit în copilărie”. În text sînt descrise două biserici din Nazareth, una putînd fi clar identificată ca fiind Biserica „Bunei Vestiri”. “Cealaltă biserică a fost construită în apropiere, iar sub o boltă, între două morminte, se află casa în care a fost crescut Isus”, se mai notează în textul pelerinului.
“De remarcat sînt eforturile făcute de înaintaşi pentru protejarea acestei cladiri, ea fiind acoperită de pivniţele boltite a două biserici, una bizantină şi alta cruciată. Atît mormintele din acele pivniţe, cît şi casa au fost decorate cu mozaic bizantin, putîndu-se concluziona că aceste locuri au avut o importanţă deosebită, fiind chiar locuri de pelerinaj. Este aceasta casa în care a crescut Isus? Este imposibil să afirmi asta cu siguranţă, din punct de vedere arheologic. Pe de altă parte, judecînd tot ştiinţific, nu există niciun motiv pentru care această locuinţă să nu fie luată în seamă”, notează dr. Dark în articolul său.
Sursa: jurnalul.ro