Castelul-Calendar: Are 365 de ferestre, 52 de camere şi 12 holuri. Ştii în ce în judeţ se află?

Castelul baronului Istvan Ugron, numit şi Castelul-Calendar, se află în comuna Zau de Câmpie din judeţul Mureş. Deşi este un monument superb, castelul este destul de puţin cunoscut în...
26.11.2016 | 11:35
CastelulCalendar Are 365 de ferestre 52 de camere si 12 holuri Stii in ce in judet se afla

Castelul baronului Istvan Ugron, numit şi Castelul-Calendar, se află în comuna Zau de Câmpie din judeţul Mureş. Deşi este un monument superb, castelul este destul de puţin cunoscut în România, iar turiştii nu îl vizitează.

Castelul din Zau de Câmpie a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 7 terase – câte zile sunt într-o săptămână şi 12 holuri, câte sunt lunile anului.

Castelul-Calendar a funcţionat ca reşedinţă de vară a baronului Istvan Ugron. Construcţia a început în anul 1911. Ridicarea castelului, care are o arhitectură asemănătoare vechilor castele medievale franceze, a durat 3 ani.

Istvan Ugron, proprietarul castelului, a fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia.

Legenda spune că, pe când se afla în Rusia, el s-a îndrăgostit de una dintre fiicele ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Însă în momentul în care au venit bolşevicii la putere, în anul 1917, întreaga familie a ţarului a fost ucisă, iar baronul s-a retras din viaţa publică cu inima plină de durere.

În comunism, castelul-calendar a fost preluat de stat şi a primit mai multe destinaţii de-a lungului timpului.

Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă şi transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de judeţ. Castelul a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, şcoală şi depozit de cereale, iar în ultimii ani casă de copii.

În prezent, Castelul-Calendar se află pe lista monumentelor istorice din România şi face parte din patrimoniul Consiliului Judeţean Mureş. Din păcate, castelul s-a degradat în perioada comunistă şi are nevoie de o reabilitare, conform radiocraiova.ro.

Anul trecut, autorităţile au anunţat că au de gând să acceseze fonduri europene pentru restaurarea Castelului-Calendar.

Acum, Castelul-Calendar este închis, însă vizitatorii îl pot admira din exterior şi se pot plimba prin curtea sa.

Citeşte mai mult pe REALITATEA