Sporturi

Cât costă să faci tenis de performanţă

30.04.2018 | 19:29
Cat costa sa faci tenis de performanta
Sportul alb, cel mai scump. Cât costă să faci tenis de performanţă

Cât costă să faci tenis de performanţă? O întrebare care-i macină în primul rând pe părinţii micuţilor care au îndrăznit să spună tare şi răspicat că ei vor să fie ca Halep sau Tecău când se vor face mari.

România a oferit câteva staruri în tenis în ultimii ani şi trebuie să recunoaştem că ne place atenţia pe care o primim în afara graniţelor când vine vorba de sportul alb. Oamenii o cunosc pe Simona, ştiu totul despre Halep şi tot mai mulţi vor să-i afle povestea celei mai bune sportive din lume, care vine dintr-o ţară mică, fără prea multă putere în domeniul sportului, dar care cumva, nimeni nu ştie cum, a oferit lumii câteva legende care au scăpat într-un fel de “mentalitatea de român” şi au scris istorie până la capăt.

“E, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? E un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur că va ieşi copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. E foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump. Dar cu multă încredere şi puţină nebunie, cum am mai spus, se poate şi din situaţii mai puţin bune financiar să ajungi sus“, dezvăluia Simona Halep la un moment dat. Putem foarte uşor să ne dăm seama de eforturile care au fost implicate din partea familiei Halep pentru ca Simonei să nu-i lipsească nimic în drumul său spre succes.

Cât costă să faci tenis de performanţă

Până la cele două milioane de euro pe care un sportiv foarte bun le primeşte dacă se impune într-o finală de Mare Şlem, este cale lungă, din toate punctele de vedere, dar mai ales din punct de vedere al cheltuielilor. Un copil ia contact cu tenisul la 4-5 ani şi are în primul rând nevoie de echipament sportiv, rachete care costă la nivelul acesta câteva sute de lei, 2-300, pantofi de sport şi trening; la final se pot cheltui deja 1.000 de lei dintr-un foc, iar acesta este doar începutul.

Pentru tenis de performanţă, copilul trebuie să se antreneze de minimum 5 ori pe săptămână, fie vară sau iarnă, are nevoie de antrenor şi aici, evident, costurile cresc în funcţie de valoarea şi de rezultatele obţinute de tehnicianul în speţă.

Cât costă un echipament de tenis

În prima fază a pregătirii, la primii ani, de la 5-6 ani, până la 12-13 ani, tenisul reprezintă pentru un părinte câte 4-500 de lei pe lună, antrenor şi închiriat teren plus, evident, în jur de 8-900 de lei pe echipament la fiecare început de an: copiii cresc, pantofii de sport şi hainele le rămân mici. Sponsorizările apar târziu şi doar în cazul în care există un succes nemăsurat, iar până atunci, părinţii sunt responsabili cu toate costurile, care pot ajunge foarte sus, aşa cum am menţionat anterior.

Cât costă o oră de tenis

Pentru o oră de antrenament pe un teren de închiriat, este nevoie de 30 de lei, sau poate 50, în unele locuri chiar 80 de lei (mai ales în sezonul rece, când trebuie să te antrenezi pe un teren acoperit de balon). Sunt câteva excepţii de care părinţii şi copiii pot beneficia prin intermediul Federaţiei Române de Tenis şi Ministerului Educaţiei, care oferă sprijin în acest sens prin diferite programe organizate anual.

Cursuri de tenis pentru copii

Pescariu Sports & Spa/Tenis Club Bucureşti (Str. Glodeni nr. 3, sector 2) – Şcoala construită de Dinu Psecariu, la care antrenează probabil cei mai buni antrenori din Romînia, în frunte cu Adrian Marcu, are multe programe de iniţiere, pentru diverse categorii de vârstă. Copii sunt primiţi la lecţii începând de la 5 ani, iar tarifele sunt după cum urmează:

– 400 RON pe lună pentru trei antrenamente pe sătămână (luni, miercui, vineri) în grupe de 5-6 copii;

– 300 RON pe lună pentru două antrenamente pe săptămână (marţi şi joi) în grupe de 5-6 copii;

– 200 RON pe lună pentru o singură şedinţă, sâmbăta, în grupe de 5-6 copii;

Pentru cei care îşi doresc ore particulare există şi această posibilitate, la preţul de 145 RON ora sau 1300 RON pentru zece şedinţe.

CS Dinamo Bucureşti (Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 7-9, sector 2) La secţia de tenis a Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti există programe atât pentru iniţere, cât şi pentru avansaţi şi pentru cei care vor să practice acest sport în ritm intensiv. Opt şedinţe a câte o oră costă 280 RON pe lună, pentru 12 şedinţe plăteşti 360 RON, iar pentru 20 de şedinţe 600 RON.

Sud Arena (Şos. Vitan Bârzeşti 5-7, Sector 4, Bucureşti) – Iniţierea în tenis, pe grupe de copii, începe de la preţul de 250 RON pe lună pentru opt şedinţe de câte o oră şi jumătate. De şcoala de tenis se ocupă instructorul Valentin Raiciu, iar Sud Arena are parteneriate cu multe grădiniţe din sector, fiind preocupată de iniţierea copiilor de la vârste foarte fragede.

Tenis Club Major (Complexul Studenţesc Tei, Str. Olteţului nr. 20, sector 2) – Acesta este un alt club care se ocupă de iniţierea copiilor în tenis iar tarifele sunt:

– 165 RON pentru 1 oră x 8 antrenamente/lună în grupă de 6 copii:

– 700 RON pentru 1,5 ore x 22 antrenamente/lună în grupă de 2 copii:

– 55-70 RON pe oră pentru antrenament individual.

Smash Tenis ( Strada Lunca Cernei nr. 3, Bucureşti, în incinta Şcolii 176)  – Aceasta este o şcoală unde pot învăţa tenis şi adulţii. Pentru copii preţurile sunt:

– 270 RON/12 şedinţe sau 220 RON/8 şedinţe pe lună în grupă de patru copii;

– 300 RON/12 şedinţe sau 200 RON 8/şedinţe pe lunî în grupă de doi copii.

Tags: