News

Câte zile libere vor avea, de fapt, românii de Sfânta Maria!

12.08.2019 | 16:26
Cate zile libere vor avea de fapt romanii de Sfanta Maria
Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului. 16 august declarată zi liberă *foto: ciao.ro

Pe 15 august românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care este declarată zi liberă prin lege. Cum sărbătoarea pica într-o zi de joi, guvernul a hotărât la începutul acestei luni ca angajații din instituțiile publice să beneficieze de o nouă minivacanță. Asfel, potrivit unei decizii luate de Executiv și ziua de vineri a devenit zi liberă prin lege.

Câte zile libere sunt de Sfânta Maria

Astfel, românii din instituțiile publice vor avea parte de patru zile de concediu cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Este vorba despre zilele de joi – 15 august, vineri – 16 august, sâmbătă și duminică. Nu vor beneficia însă de acest liber personalul care trebuie să asigure permanența și magistrații care au termene în procese.

Data de 15 august reprezinta una dintre ultimele zile libere ale angajaților din instituțiile publice. Astfel, angajații din sistemul public vor trebuie să mai aștepte până la ziua de Sfântul Andrei pentru o următoare zi liberă legală. Dar și atunci vorbim despre o zi care pică sâmbătă, cum și Ziua Națională, de 1 decembrie, pică într-o zi de duminică.

Zilele libere prin lege rămase până la sfârșitul lui 2019:
30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă
1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică
25 decembrie – Crăciunul -miercuri
26 decembrie — Crăciunul – joi

Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului
Minivacanța de Adormirea Maicii Domnului *foto: crestinortodox.ro

Programul băncilor în ziua de Sfânta Maria

Nu doar instituțiile publice vor avea un program liber joi, 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Astfel, mai multe bănci au decis să dea liber angajaților pentru ziua de Sfânta Maria. Astfel este cazul celor de la Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Banca Românească, Alpha Bank sau Unicredit. Cu toate acestea, unele sucursale ar mai putea fi deschise prin mall-uri.

În schimb, Poșta Română a decis să le ofere angajaților o minivacanță de patru zile. „Prin decizia Directorului General, zilele de 16 şi 17.08.2019 sunt declarate zile libere, iar recuperarea lor se va face prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 31 august 2019”, se arată într-un comunicat al Poștei Române.