News

CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache! Ce se întâmplă cu completele de 3 judecători – UPDATE

03.07.2019 | 16:25
CCR a admis sesizarea lui Florin Iordache Ce se intampla cu completele de 3 judecatori  UPDATE

CCR a dat start joc pentru o nouă rundă de dezbateri asupra sesizării lui Florin Iordache. Astfel, Curtea Constituţională a României este aşteptată să se pronunţe în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sesizarea a fost făcută de fostul ministru al Justiţiei, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Pronunţarea a fost amânată de mai multe ori până acum.

Update, ora 16.26: CCR a decis să admită sesizarea lui Florin Iordache privind conflictul Parlament – ICCJ. Acum se așteaptă motivarea sesizării și calea care trebuie urmată. Această decizie nu ar putea să îl ajute pe Liviu Dragnea, conform Digi 24, întrucît sentința finală a acestuia a fost pronunțată de 5 judecători. Cu toate acestea, există o dilemă aici, având în vedere că sentința inițială, la care s-a făcut apel, a fost formată dintr-un complet de 5 judecători. În schimb, decizia l-ar putea ajuta pe Radu Mazăre, condamnat de un complet de 3 judecători.

CCR, start joc la o nouă rundă de dezbateri asupra sesizării lui Florin Iordache

ȘTIRE INIȚIALĂ: De remarcat că CCR are pe ordinea de zi o cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte şi Parlamentul României, pe de altă parte, cerere formulată de Preşedintele Camerei Deputaţilor. Pronunţarea în acest dosar a fost amânată de cinci ori până în prezent.  Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile.

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Florin Iordache reclamă ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

CCR, start joc la o nouă rundă de dezbateri asupra sesizării lui Florin Iordache. CCR
Pe 10 aprilie, Curtea a luat pentru prima oară în dezbatere sesizarea formulată de Florin Iordache. Sursa foto – facebook

Austria, singurul stat cu astfel de complete

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie. Tarcea îi transmite lui Dorneanu că a adresat următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE: “Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instaanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?”.

De remarcat că PNL a cerut Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.