News

Ce salariu are un profesor de liceu cu o vechime de 10 ani

05.05.2019 | 15:31
Ce salariu are un profesor de liceu!

Salariile profesorilor aproape că s-au dublat, față de nivelul din anii 2015-2016.  Grila de salarizare pentru profesori în anul şcolar 2018-2019 arată mult mai bine față de anii precedenți, când salariile de bază în învăţământul preuniversitar şi în domeniul universitar erau mult mai mici.

Ce salariu a ajuns să câștige un profesor de liceu

În învăţământul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradaţia 5, salariul de bază ajunge până la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei în ianuarie. Salariul unui profesor debutant a ajuns până la 3.680 de lei (3.581 de lei în ianuarie).

Un învăţător/educator cu gradul I ajunge acum la un salariu de baza de până la 4.736 de lei (peste 40 de ani vechime), de la 3.946 de lei în ianuarie, iar un debutant la 3.197 de lei (de la 2.664 de lei în ianuarie).

Salariu profesor de liceu
Salariu profesor de liceu

Spor de suprasolicitare neuropsihică pentru profesorii care predau

În plus, personalul didactic de predare beneficiază, începând din 2019, de spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază. În prezent, acest spor nu este acordat și directorilor de școală, însă aceștia l-ar putea primi în viitor, existând deja o inițiativă legislativă în acest sens.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vrea să aducă modificări în acest domeniu! Astfel, salariile profesorilor ar putea fi diferite în funcţie de performanţa pe care aceştia o au la clasă, cu elevii, potrivit unei declaraţii făcută recent de ministrul Ecaterina Andronescu la Suceava. Oficialul a spus că, în opinia sa, salarizarea diferenţiată a profesorilor “ar fi foarte importantă”.

„Din punctul meu de vedere ar fi foarte important și în ceea ce privește salarizarea profesorilor să avem o salarizare diferențiată. Pentru că cine muncește mai mult și are rezultate măsurabile, teoretic ar trebui și recompensat în mod corespunzător. Din păcate, în acest moment, Legea salarizării într-o foarte mică măsură, aproape deloc, ne permite acest lucru. Însă legea se poate schimba” a declarat Ecaterina Andronescu, potrivit sursei citate.