News

Ce salariu lunar are Papa Francisc. Câți bani încasează de la Biserica Catolică

31.05.2019 | 10:48
Papa Francisc ajunge în România pe 31 mai. Sursă foto - facebook

Vizita Papei în România a scos la iveală mai multe aspecte despre viața Suveranului Pontif. Astfel, puţină lume ştie salariul lunar al omului numărul 1 de la Vatican. Conform celor de la References care se ocupă cu astfel de topuri financiare, Suveranul Pontif nu este remunerat cu niciun venit lunar. Trebuie specificat că activităţile Papei, printre care, de departe, cele mai costisitoare sunt călătoriile în străinăztate, sunt acoperite din veniturile Vaticanului, bani obţinuţi din donaţiile anuale ale bisericilor catolice din întreaga lume.

Ce salariu lunar are Papa Francisc

De-a lungul timpului, episcopii din Statele Unite ale Americii, Germania și Italia s-au numărat printre cei mai generoși donatori. Deși nu primește vreun ban, Papa reușește să-și rotunjească veniturile destul de bine. Astfel, Papa Benedict al XVI-lea, cel care i-a lăsat locul lui Francisc, nu doar că a făcut și face încă subiectul a numeroase lucrări, dar, chiar el a fost autorul a mai multor cărți extrem de apreciate, printre care trilogia “Iisus din Nazaret”

Nu mai puțin de 5 milioane de euro a câștigat cât timp a condus Vaticanul din drepturi de autor pentru lucrările sale, bani pe care însă i-a donat în întregime pentru sprijinirea anumitor activități. Un alt lucru interesant este acela că Suveranul Pontif beneficiază de un avantaj uriaș. Acesta este scutit de impozit, atat la Vatican, cât și în ţara sa de origine, Argentina. De altfel, Papa Francisc este un militant pentru egalitate şi un luptător împotriva sărăciei.

Ce salariu lunar are Papa Francisc. Papa Francisc
Papa Francisc nu este remunerat la Vatican. Sursă foto – facebook

Papa Francisc, mesaj împotriva preoților „faraoni”

Acesta le-a spus recent episcopilor italieni că una din preocupările sale cu privire la Biserica catolică din Peninsulă se referă la exemplul pe care aceasta trebuie să-l dea în privința ”sărăciei evanghelice și a transparenței financiare”. ”Sărăcia este mamă și zid pentru viața apostolică. Este mamă pentru că o face să crească și este zid pentru că o ocrotește. Fără sărăcie nu există râvnă apostolică, nici viață de slujire a celorlalți.

În realitate, eu nu pot să vorbesc despre sărăcie și să trăiesc asemenea faraonilor. Uneori se văd astfel de lucruri. Este o contra-mărturie a vorbi de sărăcie și a duce în același timp o viață de lux, și este scandalos a mânui banii fără transparență sau a gestiona bunurile Bisericii ca și cum ar fi bunuri personale”, declara Papa Francisc. De remarcat că salariul lunar al unui preot catolic în Italia se situează între 800 de euro și 1.300 de euro pentru un episcop cu vechime.