News

Ce se întâmplă cu ajutorul de deces după ce Legea Pensiilor a fost promulgată

18.07.2019 | 12:53
Ce se intampla cu ajutorul de deces dupa ce Legea Pensiilor a fost promulgata

Noua Lege a Pensiilor a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis după ce în ultimele șase luni a fost puternic contestată de Opoziție, dar și de Parlamentul European. Această nouă lege aduce schimbări importante în sistemul de pensii publice.

Care sunt schimbările pe care le mai aduce Legea Pensiilor

Legea Pensiilor aduce schimbări majore legat de majorarea punctului de pensie, stagiul de cotizare, vârsta de pensionare, dar și ce se întâmplă în cazul în care survine decesul persoanei asigurate sau a pensionarului. Legea spune că se acordă un singur ajutor de deces persoanei care face dovada cheltuielilor de înmormântare.

Persoana care poate beneficia de ajutor în cazul unui deces în familie poate fi soțul/soția supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada cheltuielilor ocazionale de deces. De asemenea, ajutorul se acordă potrivit legii și persoanei care în ultimele 3 luni anterioare decesului a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Solicitantul ajutorului de la stat trebuie să facă dovada calității de asigurat sau de pensionar în momentul în care survine decesul persoanei pentru care se solicită acest drept. 

Prezenta lege consideră membru de familie: soțul, copiii proprii, adoptați sau aflați în plasament familial sau părinții și bunicii oricăruia dintre soți. Legea mai spune că ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut.

Legea Pensiilor aduce numeroase schimbări și legat de ajutorul în caz de deces
Care sunt persoanele care pot beneficia de ajutorul de deces și care sunt condițiile acordării. Sursa foto: pixabay.com

Femeile care mor în timpul concediului de creștere copil sunt incluse în lege

Noua Lege mai prevede ca ajutorul de deces să se acorde și în cazul femeilor care se află în timpul concediului de creștere copil până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap. Condiția acordării ajutorului de deces este aceea ca persoana în cauză să fi fost asigurată obligatoriu, iar raportul de muncă să fie suspendat. Plata ajutorului de deces se acordă doar în baza documentelor justificative prin virament bancar. 

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la data solicitării, iar plata este făcută de casa teritorială de pensii competentă. În caz contrar, plata se poate face de casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului decedat sau din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului care solicită ajutor de deces pentru membru de familie, potrivit proiectului de lege.