News

Ce se întâmplă în Republica Moldova? Igor Dodon, suspendat din funcție. Maia Sandu, noul premier

09.06.2019 | 11:58
Ce se intampla in Republica Moldova Igor Dodon suspendat din functie Maia Sandu noul premier

Ce se întâmplă în Republica Moldova? Aceasta este întrebarea tuturor după ce scena politică a luat foc în ultimele ore. Astfel, Curtea Constituţională a decis  suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul. Deputaţii pro-europeni din blocul ACUM şi pro-ruşii din Partidul Socialiştilor şi-au dat mâna ca să formeze o coaliţie de guvernământ. Între timp, parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul.

Ce se întâmplă în Republica Moldova?

Demersul a fost susţinut mai mult sau mai puţin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Maia Sandu a fost propusă să conducă noul executiv. Această coaliţie, pe care pro-europenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat şi cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara.

„Pasul disperat de a profita de Curtea Constituţională controlată pentru a ucide în continuare puterea. Singura cale de ieşire este mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori …”, a scris Dodon pe o rețea de socializare. Deputații au revenit într-o nouă ședință a Parlamentului și speră acum să aducă liniștea într-o țară puternic afectată de ultima criză politică. Mai multe persoane, majoritatea simpatizanţi ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în faţa Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Aceştia şi-au instalat corturi şi spun că vor protesta cât este nevoie.

Ce se întâmplă în Republica Moldova. Maia Sandu
Maia Sandu este noua șefă a guvernului din Moldova. Sursă foto – facebook

Apel făcut de Klaus Iohannis

„Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere”, a spus și preşedintele Iohannis.

Șeful statului consideră că această situaţie de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forţelor politice, care trebuie să manifeste calm şi reţinere în această perioadă şi să acorde astfel prioritate stabilităţii politice a ţării.