News

Ce spune Alexandru Rafila despre zecile de mii de persoane carantinate în două zile! “Nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze”

Ce spune Alexandru Rafila despre zecile de mii de persoane carantinate în două zile! Ministrul Sănătății a transmis că este alături de colegii de la frontiere care lucrează în DSP-uri.
19.12.2021 | 20:41
Ce spune Alexandru Rafila despre zecile de mii de persoane carantinate in doua zile Nu aveau altceva de facut decat sa se vaccineze sau sa se testeze
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a făcut un apel către românii care vor intra în țară în următoarea perioadă. Ministrul Sănătății a explicat că trebuie să înceteze presiunea foarte mare la care sunt supuşi angajaţii DSP-urilor din punctele de trecere a frontierei, menţionând că aceștia îşi fac doar datoria.

Mai mult decât atât, Rafila a spus că înţelege și nerăbdarea sau nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar le-a transmis pe această cale că tot ce aveau de făcut era să se vaccineze sau să se testeze pentru a nu avea astfel de probleme la intrare.

ADVERTISEMENT

Ce spune Alexandru Rafila despre numărul mare de persoane carantinate în două zile!

De altfel, ministrul Sănătății a spus că numai în ultimele două zile, ambele de weekend, sâmbătă şi duminică au fost carantinate 16.000 de persoane care au intrat în România.

“Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră.

ADVERTISEMENT

Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.

Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii la Digi 24

ADVERTISEMENT

În același timp, Alexandru Rafila a spus că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

“Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră.

ADVERTISEMENT

Și o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a mai zis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și cum vor controla autorităţile situaţia în condiţiile în care mulţi dintre ei intraţi în ţară au spus că nu vor respecta carantina.

“Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa.

Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică să protejeze comunitatea în care trăim.

Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E important colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria.

Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

“Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România.

Lucrul acesta il fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT