News

Ce spune Carmen Dan despre scandalul cimitirului de la Valea Uzului. Pe cine dă vina ministrul

10.06.2019 | 19:37
Ce spune Carmen Dan despre scandalul cimitirului de la Valea Uzului Pe cine da vina ministrul

Ministrul de interne, Carmen Dan a oferit primele reacții după evenimentele petrecute pe data de 6 iunie, în cimitirul de la Valea Uzului, când un număr de circa 1.000 de etnici maghiari au format un lanț uman cu scopul de a împiedica accesul românilor sosiți să aducă un omagiu eroilor înhumați în locul respectiv.

Carmen Dan dă vina pe ultrași pentru incidentele din cimitirul Valea Uzului

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 10 iunie, Carmen Dan a declarat că nu se afla în țară în momentul incidentelor, dar a solicitat informații exacte referitoare la această situație, afirmând totodată că deține informații conform cărora mai multe grupuri de ultrași din galeriile echipelor de fotbal ar fi plănuit acțiunile violente.

Nu am fost în țară, dar am cerut informare despre ce s-a întâmplat. Misiunea forțelor de ordine era evitarea de producerea de violențe între cele două grupuri, chiar dacă a existat o mobilizare a radicalilor și ultrașilor. Nu se știe cum s-au rupt porțile, dar se face o anchetă, este un dosar penal. Sebastian Cucoș a fost la fața locului, din partea Jandarmeriei. Acolo sunt înhumați 1.306 de eroi de diferite naționalități” , a transmis ministrul de Interne.

Ministrul de Interne susține că Jandarmeria și-a făcut datoria

Totodată, în cadrul conferinței sale de presă, Carmen Dan a declarat că reprezentanții Jandarmeriei au intervenit în mod corespunzător pentru a pune capăt incidentelor violente din cimitirul de la Valea Uzului.

Aprecierea mea e că reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei, care au fost acolo, și-au atins cele trei obiective principale ale misiunii, adică s-a evitat producerea de violențe între cele două grupuri de români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor și dintr-o parte și din alta.

Deși au existat câteva momente tensionate, nimeni nu a fost lovit sau rănit și nu s-a impus intervenția în forță a structurilor noastre. Nu s-au produs distrugeri, incendieri sau orice alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte” , a mai spus ministrul de Interne.