News

Ce subiecte s-au dat la psihologie, la Bac 2019. Barem și rezolvare – Update

04.07.2019 | 08:49
Ce subiecte sau dat la psihologie la Bac 2019 Barem si rezolvare  Update
Subiecte psihologie Bac 2019. Ce au primit elevii. Sursa foto: TV8.md

Ultima probă scrisă de la examenul maturității este la alegere, în funcție de profil. Vă prezentăm mai jos ce subiecte s-au dat la psihologie, la Bac 2019, una dintre disciplinele pentru care au optat mii de elevi care au terminat un liceu cu profil uman. Subiectele de la psihologie sunt asemănătoare ca structură cu cele de la sociologie și filosofie.

UPDATE, ora 10.36: Edu.ro va publica subiectele baremul și rezolvarea la psihologie, la ora 15.00. Acestea vor fi disponibile AICI. Proba la alegere este ultima de la examenul de BAC 2019, absolvenții de liceu urmând să afle săptămâna viitoare ce note au luat.

Subiecte la psihologie – Bac 2019: Cum arată subiectele la această disciplină

Evident, subiectele de la psihologie trebuie să respecte materia studiată în liceu, chiar dacă unele cerințe par ușor de rezolvat la prima vedere, căci încurajează gândirea liberă și capacitatea de persuasiune a elevului. Primul subiect este un unul grilă. Elevii trebuie să încercuiască unul sau mai multe răspunsuri corecte.

Într-un dintre cele 100 de modele pe care elevii le-au parcurs de-a lungul pregătirii pentru examenul de Bacalaureat, la subiectul I, sunt prezentate cerințe care vizează anumite definiții studiate la psihologie despre comportamentul uman și nevoile acestuia. Iată și câteva exemple pentru a înțelege cum a fost gândit examenul la psihologie.

Model de subiect la psihologie. Sursa foto: Ministerul Educației

Subiectul al treilea, între spiritul de observație și informațiile studiate la școală

Una dintre cerințele cele mai des întâlnite este precizarea rolului de comunicare al expresiilor emoționale sau principalele caracteristici ale diferitelor tipuri de imagine precum imaginea senzorială. Tot la primul subiect liceenii pot opta pentru mai multe variante de răspuns, asta dacă acestea sunt corecte.

La subiectul al II-lea, cei care dau examenul la psihologie trebuie să facă mai multe corespondențe corecte între două coloane. În modelul prezentat în acest articol (vezi mai jos) pentru exemplificarea, în coloana din stânga sunt enumerate funcții ale limbajului, iar în cea din dreapta enunțuri adevărate referitoare la acestea. Printre funcțiile date la această variantă de test se numără funcția dialectică, ludică sau persuasivă.

Subiecte psihologie Bac 2019: Model pentru subiectul al doilea dintr-o variantă. Sursa foto: Ministerul Educației

A doua cerință de la subiectul al doilea presupune citirea cu atenție a unui text și rezolvarea a 4 puncte pe baza acestuia. Elevii, cum se arată în acest model, pot fi rugați să precizeze două procese psihice la care face referire textul ori să argumenteze anumite situații ori teme date precum utilitatea operațiilor algoritmice.

Al treilea subiect și cel mai greu presupune îmbinarea flerului de psiholog pe care îl are elevul cu cunoștințele acumulate la clasă. Și aici se dă un text, iar pe baza lui există patru cerințe numerotate de la A la D. Dacă textul este despre un personaj literar sau unul real, elevii sunt rugați să caracterizeze acel personaj folosindu-se de propria creativitate, spirit de observație și informațiile studiate la această disciplină de Bac.